U Toyoti od sada i kuhaju na vodik - izradili su posebno prilagođene krušne peći i roštilje

Kućanski aparati nove generacije kao gorivo koriste vodik i uz pomoć Toyotine tehnologije omogućavaju kuhanje i pečenje hrane na nov način, kao prvi tog tipa u svijetu

Sandro Vrbanus subota, 6. srpnja 2024. u 19:51

Kao izvor energije, vodik je u Toyoti prihvaćen više nego u ostalim proizvođačima automobila. No, japanski ga stručnjaci ne koriste samo za napajanje vodikovih ćelija u električnim vozilima kao što je Mirai, već su nedavno izradili i nekoliko inovativnih kućanskih aparata. Toyotini inženjeri zaključili su, naime, da visoka temperatura izgaranja vodika može biti od koristi i u kuhinji, jer se, spajanjem s kisikom u tom procesu, proizvodi vodena para. Samim time pospješuje se pečenje hrane, koja izvana uslijed visoke temperature postaje hrskava, a zbog pare ostaje sočna iznutra.

Iz auta u kuhinju

Svoju ideju pretvorili su i u stvarnost, pa su izradili krušnu peć te klasični i kamado roštilj, u kojima umjesto plina ili ugljena izgara – čisti vodik. "Trenutačno nemamo stanice za punjenje vodika blizu naših domova. Dok vodik tako i dalje ostaje nepoznanica, mislili smo da bi kuhanje moglo biti dobar način da ga se počne koristiti u svakodnevnom životu. Nadamo se da bi hrana mogla biti odskočna daska za širenje obzora nekog budućeg društva zasnovanoga na vodiku", kaže Atsushi Shirakawa, voditelj projekta razvoja Toyotinih vodikovih kućanskih uređaja.

Vodikova peć za pizzu
Vodikova peć za pizzu

Za sada još ne postoje sigurnosni i ostali standardi za kuhanje na vodik, što inženjerima predstavlja dodatan izazov. Moraju, kažu, sve što razvijaju u potpunosti sami osmisliti, u želji da sve bude sigurno i da svoje inovacije mogu predstaviti javnosti. Krušna peć tako je svoju premijeru imala na nedavno održanom Japan Mobility Showu, zajedno s automobilima – od kojih je i posuđen dio tehnologije i ekspertize za razvoj.

Roštilj na vodik
Roštilj na vodik

Toyotini stručnjaci svjesni su da moraju pridobiti što više ljudi koji bi podržavali njihovu novu tehnologiju, pa su tako počeli vodikove uređaje instalirati u kuhinje u svojim uredima. Tamo zaposlenici imaju priliku sami ispeći svoju pizzu tijekom radnog vremena, a usput se i zainteresirati za razvoj tehnologije.

Vodikov kamado
Vodikov kamado

Kao primjer kvalitetno pečene hrane tvorci ove ideje daju gljive i povrće, koji se izlaganjem gorećem vodiku termički obrade brže, dok pritom zadržavaju nutrijente, vlagu i okuse. Idealno, dakle, za jednu "vodikovu primaveru" ili pak povrće s roštilja, pripremljeno u pauzi od posla.