Virtualna stvarnost ublažava bol pacijenata u bolnicama

Startup tvrtka Healthy Mind predstavila je inovativni sustav uporabe tehnologije virtualne stvarnosti u pokušaju smanjenja boli pacijenata koji su podvrgnuti različitim zahvatima u bolnicama

Matija Pavlić subota, 9. lipnja 2018. u 07:00

Startup tvrtka Healthy Mind osmislila je inovativan način uporabe moderne tehnologije virtualne stvarnosti u zdravstvenom sektoru.

Spomenuti startup virtualnu stvarnost koristi kao ispomoć pacijentima koji obavljaju preglede u bolnicama, s time da je zadaća virtualne stvarnosti smirivanje pacijenata i potencijalno povećanje njihove otpornosti na bol kako bi pregled prošao što uspješnije i brže.

Pacijentima se putem virtualne stvarnosti barem privremeno nastoje odvratiti pažnju od za njih u tom trenutku bolne stvarnosti (kao što je na primjer namještanje kostiju, umetanje katetera, šivanje rana ili pak liječenje opeklina) odvodeći ih u virtualni trodimenzionalni svijet japanskih zen vrtova i snježnih vrhova.

Također, riječ je o alternativi kojom se djelomično nastoji izbjeći uporaba lijekova za bol koji su uobičajeni kod izvođenja bolnijih zahvata nad pacijentima. Sustav koji se bazira na headsetovima za virtualnu stvarnost se trenutačno testira na odjelu hitne pomoći u pariškoj bolnici Saint Joseph.

Sam startup Healthy Mind je nedavno dobio nagradu u vrijednosti od 20 tisuća dolara od australskog Sveučilišta u Adelaideu, a uskoro ih očekuje i službena demonstracija projekta u Microsoftovom sjedištu u Seattleu.