YouTube predstavlja Dream Track: glazbeni generator za Shorts

Prvi set glazbenih eksperimenata povezanih s umjetnom inteligencijom napravljeni su u suradnji s Googleovim DeepMindom, a kompanija je sklopila i ugovore s prvih devet izvođača

Mladen Smrekar nedjelja, 19. studenog 2023. u 15:00
Dream Track je izrađen uz pomoć DeepMindovog glazbenog generatora Lyria  📷 Google DeepMind
Dream Track je izrađen uz pomoć DeepMindovog glazbenog generatora Lyria Google DeepMind

YouTube predstavlja alat umjetne inteligencije zvan Dream Track koji će korisnicima omogućiti stvaranje pjesama u trajanju 30 sekundi, koristeći glasove popularnih glazbenika. Ova značajka bit će dostupna u YouTube Shortsu koji je tvrtka pokrenula kako bi konkurirala TikToku.

Po vašem izboru

Devetero glazbenika koji su potpisali ugovore s YouTubeom su poznata imena: Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain i Troye Sivan, a usluga je trenutno dostupna "maloj grupi odabranih kreatora iz SAD-a".

Korisnici trebaju samo unijeti svoju ideju u upit za stvaranje pjesme i odabrati izvođača po želji. Nakon odabira, sustav generira originalnu zvučnu podlogu Shortsa koja sadrži AI generirani glas odabranog izvođača. Na primjer, može se dati upit: "Rap pjesma za rođendan mog psa ljubimca koji voli jesti blato" i potom odabrati T-Painov glas, a generator će stvoriti odgovarajuću pjesmu u roku od nekoliko sekundi.

Glazbeni generator

Dream Track je izrađen u suradnji s DeepMindovim modelom glazbenim generatorom zvanim Lyria. Riječ je o dosad najnaprednijem modelu AI glazbenog generatora utkanim u dva eksperimenta.

Korisnici trebaju samo unijeti svoju ideju za stvaranje pjesme i odabrati umjetnika po želji 📷 Google DeepMind
Korisnici trebaju samo unijeti svoju ideju za stvaranje pjesme i odabrati umjetnika po želji Google DeepMind

Uz već spomenuti Dream Track tu je i Music AI, skup alata koji bi tekstopiscima i umjetnicima trebao dati do znanja kako će njihova pjesma ili melodija zvučati bez da ih sami sviraju.

Autorska prava

U demo snimci se može čuti kako osoba pjeva melodiju koju snima AI alat. Dajući alatu unos 'saksofon solo', on generira točnu melodiju saksofona koja odgovara glasu osobe.

I tako, dok Meta plaća milijune dolara slavnim osobama za korištenje njihovih likova u svojim avatarima, ostaje nejasno koliko je YouTube platio glazbenicima za ovu suradnju.

Najtraženiji pojam

YouTube je započeo eksperimente s umjetnom inteligencijom mnogo ranije, a samo ove godine video zapisi vezani uz generativne AI alate prikupili su više od 1,7 milijardi pregleda. Prema Statisti, riječ "pjesma" bila je najpretraživanija ključna riječ na YouTubeu tijekom trećeg kvartala 2023.

U kolovozu je YouTube najavio program u suradnji s tvrtkom Universal Music Group koji uključuje raznoliku postavu imena kao što su brazilska pop zvijezda Anitta, član ABBA-e Björn Ulvaeus, kolumbijski pjevač Juanes i drugi.

Autorska prava

Glazbena korporacija Universal Music Group (UMG) bio je jedan od najžešćih protivnika kršenja autorskih prava, strahujući da se mnogi glazbeni AI alati mogu uvježbati na pjesmama i glasovima umjetnika bez njihovog pristanka.

Nije sve ostalo samo na strahovanjima. UMG je tako prošlog mjeseca prešao s rijeli na djela i tužio kompaniju Anthropic zbog distribucije tekstova zaštićenih autorskim pravima putem svog AI modela Claude 2. Riječ je o novog generaciji modela, hvale se njegovi tvorci, poboljšanih performansi, duljih odgovore kojem se može pristupiti putem API-ja i nove javne beta web stranice claude.ai. S njim je, kažu, lako razgovarati, jasno objašnjava svoje razmišljanje i ima dulje pamćenje.