Za napad na iranskog generala navodno su korištene neeksplozivne ninja-bombe

Visokotehnološka modifikacija poznate rakete Hellfire koristi se za ciljani napad na precizno određenu metu, uz što manje kolateralnih žrtava

Sandro Vrbanus petak, 3. siječnja 2020. u 18:52

Američka je vojska u petak rano ujutro izvela napad u blizini zračne luke u Bagdadu u kojem je likvidiran po mnogima najmoćniji iranski general Kasem Sulejmani. U napadu je, prema još nepotvrđenim informacijama, korištena jedna od tehnološki najnaprednijih i najtajnovitijih raketa koje oružane snage SAD-a imaju na raspolaganju – R9X Hellfire.

Padajući bodeži

Riječ je o modificiranoj naprednoj raketi Hellfire, punog naziva AGM-114 R9X Hellfire Blade Bomb, te nadimaka poput "leteći ninja". Ova raketa lansira se s vojnog drona tipa Reaper, a umjesto eksplozivne bojne glave na sebi nosi – šest rasklopivih iznimno oštrih noževa. Netom prije udara u metu, u ovom slučaju automobil u kojem se nalazio general Sulejmani, spomenuti se noževi rasklapaju kako bi maksimizirali učinjenu štetu.

Raketa R9X razvijena je za potrebe ciljanih napada na teroriste upravo u ovakvim situacijama, a s ciljem efikasnog uništavanja mete uz što manju kolateralnu štetu. Nedostatak eksplozije nakon napada pridonosi upravo tome da ne strada gotovo nitko u okruženju. Osim noževa, raketa je ubojita jer se sastoji od oko 50 kilograma čelika koji velikom brzinom udara u metu, te može probiti automobile ili krovove kuća.

Prvi puta je ova raketa navodno bila korištena 2017. godine. Duga je oko metar i pol, razvijena je u potpunoj tajnosti, a razvoj je započeo još u doba vlasti Baracka Obame. Zbog tajnog razvoja i ograničene upotrebe detalji o ovom oružju nisu poznati široj javnosti. Nagađa se tek da je riječ o tehnološki naprednom sustavu koji možda uključuje i rotirajuće bodeže, te sasvim sigurno sustav za vrlo precizno navođenje do cilja.