Zbog softverske pogreške stotine zatvorenika ostaje iza rešetaka

Kada računalni algoritmi pođu po zlu, na kocki su ljudski životi koji ovise o njima

Mladen Smrekar srijeda, 24. veljače 2021. u 17:33

Insajder u zatvoru otkrio je novinama neugodnu istinu: stotine zatvorenika u Arizoni koji ispunjavaju uvjete za prijevremeno puštanje ostaju iza rešetaka duže nego što je potrebno i to zbog pogreške u softveru.

Ova pogreška blokira sustav koji ne zna izračunati točan datum izlaska zatvorenika na slobodu jer ne može protumačiti nove, trenutno važeće odredbe krivičnog zakona o kazni koji su stupili na snagu 2019.

Softver ne prepoznaje nove zakonske odredbe
Softver ne prepoznaje nove zakonske odredbe

Kvar je otkrila lokalna novinska agencija KJZZ i o njemu obavijestila nadležne službe koje su potvrdile da već dugo znaju za ovaj softverski problem.

Program ne razumije naredbe

Naime, u lipnju je donesen amandman kojim se osuđenima za zloupotrebu droga kazne mogu smanjiti do 70 posto ako slijede određene protokole i sudjeluju u rehabilitacijskim programima.

Softverski program ACIS trebao bi automatski uračunati dobivene "kredite" i obavijestiti nadležne kad bi se pojedine zatvorenike moglo pustiti na prijevremenu slobodu. Međutim, ACIS ne funkcionira ispravno pa zatvorenici ostaju duže u zatvoru no što bi trebali.

Nove kalkulacije
Nove kalkulacije

Interna upozorenja da sustav neće raditi kolala su odmah nakon što su amandmani 2019. stupili na snagu. U zatvorskom sustavu brane se da podaci "broje i ručno unose u sustav". Dosad je identificirao najmanje 733 zatvorenika koji ispunjavaju uvjete za sudjelovanje u programu prijevremenog puštanja na slobodu, ali još nisu upisani.

Gomilanje problema

To što ne može pravilno izračunati datum nečijeg puštanja na slobodu nije jedini ACIS-ov krimen. Naime, ovim programom upisuju se i podaci o zdravstvenoj zaštiti, broju zatvorenika, njihovoj imovini, vjerskoj pripadnosti i eventualnom članstvu u bandi, između ostalog.

Unesu li se pritom pogrešni podaci, oni se najčešće ne mogu ispraviti. Zatvorenici su tako prepušteni na milost i nemilost računalnih algoritama koji stvaraju velike probleme kad se pokvare ili neispravno ažuriraju.