Hrvatski Telekom pokrenuo 5G roaming u suradnji s mađarskim Magyar Telekomom

Korisnici Hrvatskog Telekoma od sada mogu 5G mrežu koristiti i u Mađarskoj zahvaljujući ugovoru o 5G roamingu s Magyar Telekomom, bez dodatne naknade

Bug.hr utorak, 8. lipnja 2021. u 14:14

Hrvatski Telekom sklopio je ugovor o 5G roamingu s Magyar Telekomom, članom Deutsche Telekom Grupe, pa tako korisnici HT-a sada mogu koristiti 5G tehnologiju na mreži Magyar Telekoma, u područjima pokrivenim 5G mrežom.

Korisnici Hrvatskog Telekoma, pod pretpostavkom da imaju uređaje i tarife koje podržavaju 5G, mogu bez dodatne naknade koristiti 5G mrežu Magyar Telekoma, uz korištenje količina mobilnih podataka koje su uključene u njihovu tarifu, a sukladno roaming uvjetima temeljenim na principu "u roamingu kao kod kuće" i politici pravedne uporabe. Isto tako, korisnici Magyar Telekoma, s odgovarajućim uređajem i tarifom, mogu na području pokrivenosti koristiti 5G mrežu Hrvatskog Telekoma prilikom posjete Hrvatskoj.

Uskoro i druge zemlje

"5G je sinonim za naprednu povezanost od koje jasnu i izravnu korist imaju svi korisnici. Hrvatski Telekom prvi je realizirao 5G roaming, što je s tehnološkog, ali također i gospodarskog i društvenog stajališta značajno dostignuće jer omogućuje bolje korisničko iskustvo i doprinosi razvoju turizma. Povezanost na vodećoj mreži ovime ne prestaje prelaskom granice, već dapače služi kao jamstvo najkvalitetnije usluge i u roamingu, a predano radimo na tome da nakon Mađarske s 5G roamingom pokrijemo i druge zemlje", izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom kontinuirano razvija svoju 5G mrežu koja trenutno pokriva 45 hrvatskih gradova i 1,7 milijuna stanovnika.

Magyar Telekom je svoju komercijalnu 5G uslugu na frekvenciji od 3,6 GHz pokrenuo prije godinu dana. Uz Budimpeštu i Budaörs, mobilna usluga pete generacije dostupna je na 21 lokaciji na Balatonu, kao i u šest glavnih gradova pokrajina (Zalaegerszeg, Debrecen, Szeged, Kecskemét, Győr i Szombathely).