5G tehnologija već ima više od 220 milijuna korisnika

5G ekosustav mobitela postat će zreo kao i 4G već za godinu do dvije, zbog čega je Huaweij predstavio rješenje za ubrzanje digitalizacije, ekosustav 5GtoB za izradu i korištenje 5G poslovnih aplikacija

Bug.hr utorak, 23. veljače 2021. u 00:54

Prihvaćanje 5G tehnologije brže je od očekivanog, izjavio je Huaweijev izvršni direktor Ryan Ding na forumu tvrtke "5G donosi novu vrijednost" održanom na konferenciji MWC Shanghai 2021. Prošle je godine na tržištu bilo 380 5G uređaja, baza mobilnih 5G korisnika dosegla je 220 milijuna, a bežične kućne širokopojasne veze broje 1,05 milijuna.

Ding smatra da će se ovi brojevi 2021. godine utrostručiti. Cijene 5G telefona padaju, pa na tržištu već postoji više uređaja po cijeni ispod 150 američkih dolara i oko 30 telefona srednje i niže klase po cijeni nižoj od 300 američkih dolara. Prema Dingu, 5G ekosustav mobitela postat će zreo kao i 4G tijekom godinu do maksimalno dvije godine.

Potvrdio je i kako u Kini i Južnoj Koreji telekomi već vide komercijalni povrat na svoje investicije u 5G mrežu.

Huawei predstavio novo rješenje – 5GtoB

Huawei je na ovogodišnjem izdanju MWC Shanghai službeno predstavio i svoje rješenje 5GtoB, koje omogućava stvaranje nove vrijednosti kroz čitav lanac komercijalizacije 5G tehnologije, a pokriva prodaju, poslovanje i usluge. Ovo rješenje pojednostavit će transakcije za poslovne korisnike, pomoći će operaterima da komercijaliziraju svoja mrežna ulaganja i omogućiti svim partnerima telekoma nove inovacije.

Huawei 5GtoB rješenje uključuje četiri dijela: 5GtoB Network koje služi za planiranje, izgradnju i optimiranje mreža, 5GtoB NaaS koja olakšava implementaciju nove tehnologije u njihove procese, 5GtoB App Engine koji predstavlja centar inovacija za nova aplikativna rješenja i 5GtoB Marketplace u kojem poslovni korisnici mogu jednostavno doći do aplikacije koja im treba.

Ding je ovim putem pozvao sve igrače u industriji da zajedno rade na uspostavljanju 5GtoB standarda i ekosustava kako bi se ubrzala digitalizacija gospodarstva.