6G radi na 100 Gbps, 500 puta brže od prosječnih brzina 5G mobitela

Japanski znanstvenici uspjeli su prenijeti podatke brzinom od 100 gigabita u sekundi u visokofrekventnim pojasima valnih duljina na udaljenosti od 100 metara

Mladen Smrekar četvrtak, 2. svibnja 2024. u 16:12
Rekordne brzine prijenosa podataka ekvivalentne su bežičnom prijenosu pet HD filmova u sekundi 📷 freepik
Rekordne brzine prijenosa podataka ekvivalentne su bežičnom prijenosu pet HD filmova u sekundi freepik

Konzorcij japanskih tvrtki koji čine NTT DOCOMO, NEC i Fujitsu izradio je prvi svjetski brzi 6G bežični uređaj, sposoban za prijenos podataka munjevitim brzinama od 100 gigabita u sekundi na 100 metara udaljenosti. Ove brzine prijenosa podataka ekvivalentne su bežičnom prijenosu pet HD filmova u sekundi i, kako piše Statista, čak su 500 puta brže od prosječnih 5G brzina u Sjedinjenim Američkim Državama koje trenutno iznose 204,9 megabita u sekundi. 

Brzine i udaljenosti

Rezultati testova pokazuju da je bežični uređaj konzorcija prenosio podatke brzinom od 100 Gbps u zatvorenom prostoru preko pojasa od 100 GHz i vani u pojasu od 300 GHz. 

Verifikacijski test u pojasima od 100 GHz i 300 GHz 📷 DOCOMO
Verifikacijski test u pojasima od 100 GHz i 300 GHz DOCOMO

U prethodnim testovima znanstvenici su postigli i veće brzine 6G, ali na mnogo kraćim udaljenostima. Drugi tim japanskih znanstvenika demonstrirao je rekordnu 6G brzinu od 240 Gbps, ali samo na 20 metara, o čemu je u veljači izvijestio u časopisu IEICE Electronics Express.

Prednosti i nedostaci

Uveden 2019. godine, 5G je trenutno najsuvremeniji bežični komunikacijski standard i koriste ga gotovo svi novi pametni telefoni. No već se intenzivno priprema infrastruktura za šestu generaciju koja bi, tvrdi GSM Association (GSMA) trebala proraditi u sljedećih desetak godina.

6G bi trebao koristiti višefrekvencijske pojaseve između 100 i 300 GHz
6G bi trebao koristiti višefrekvencijske pojaseve između 100 i 300 GHz

6G bi trebao koristiti višefrekvencijske pojaseve koji se nalaze između 100 i 300 GHz. Odašiljanje u ovoj regiji iskorištava prednost većih brzina, a glavni im je nedostatak veća smetnja iz okoline i opasnost od blokiranja signala, osobito u zatvorenom prostoru.

Infrastreuktura za 6G trebala bi proraditi za desetak godina  📷 pikisuperstar
Infrastreuktura za 6G trebala bi proraditi za desetak godina pikisuperstar

Budući da se 6G oslanja na puno više frekvencijske pojaseve, trebat će nam potpuno nova infrastruktura za prijenos i pojačavanje signala.