Analiza cijena mobilnog prometa u svijetu – gdje se nalazi Hrvatska?

Cijene mobilnog surfanja u svijetu značajno variraju, od tek 2 centa pa do preko 43 dolara. Gdje je najjeftinije, gdje najskuplje imati mobitel s pristupom Internetu?

Sandro Vrbanus utorak, 26. rujna 2023. u 10:23

Britanski telekom operater Cable.co.uk objavio je opsežnu analizu cijene jednog gigabajta mobilnog internetskog prometa u svijetu. Ukupno su u obzir uzeli podatke iz 237 država i teritorija te ukupno 5.603 mobilne tarife, a generalni je zaključak da cijene i dalje padaju, unatoč ekonomskoj krizi.

Njihova analiza izdvojila je najskuplje i najjeftinije zemlje za prijenos mobilnih podataka, one u kojima su se dogodile najveće promjene od prošlog takvog istraživanja (2019. godine) te na kraju rangirala sve analizirane zemlje.

Najskuplje i najjeftinije

Gledano prema prijenosu 1 GB mobilnih podataka te prosječnoj cijeni u mobilnim tarifama dostupnima u pojedinoj zemlji, najjeftinija zemlja na svijetu za mobilno surfanje je Izrael, gdje je cijena prijenosa jednog gigabajta podataka tek 2 (dolarska) centa. Slijede Italija i Fidži (0,09 USD), San Marino (0,1 USD) te Kambodža (0,12 USD).

📷 Cable.co.uk
Cable.co.uk

S druge strane ljestvice nalaze se, primjerice, Zimbabve (43,75 USD) i Falklandsko otočje (40,58 USD) s cijenama preko 40 američkih dolara po gigabajtu, a tu su i Sveta Helena, Južni Sudan i Tokelau – većinom, dakle, otočne zemlje, koje su u pravilu skupe za mnogo toga, pa tako i za mobilne tarife.

Pogleda li se raspodjela po regijama, vidimo da je Sjeverna Afrika najjeftinija što se tiče mobilnog surfanja, s prosječnom cijenom od 0,86 USD za gigabajt, a slijedi je Azija, dok je "naša" regija, Istočna Europa, na trećem mjestu s prosječnom cijenom od 1,27 USD za gigabajt prenesenih podataka. Najskuplje regije su Južna i Sjeverna Amerika s prosječnih 3,74 odnosno 4,59 USD.

📷 Cable.co.uk
Cable.co.uk

Od prošle slične analize najveća promjena nagore dogodila se u Siriji, gdje su cijene skočile za preko 300%, potom u Zambiji i Srednjoafričkoj Republici. Najveći pad cijena, od oko 99% dogodio se u Nikaragvi, Kambodži, Samoi, San Marinu te u Izraelu.

Gdje smo mi?

I konačno – Hrvatska. Prema ovoj analizi naši telekomi prosječno su se našli na 111. mjestu ljestvice (od ukupno 237 zemalja, poredanih od najjeftinije prema najskupljoj). Zabilježena prosječna cijena za prijenos 1 GB mobilnih podataka kod nas je 1,19 dolara, a najbliži "susjedi" na rang listi su nam Sudan, Gvatemala, Obala Bjelokosti, Lichtenstein, Tonga, Namibija i Kosovo.

📷 Cable.co.uk
Cable.co.uk

Generalni zaključak istraživanja kaže da je ohrabrujuće vidjeti da je generalni svjetski trend u telekomunikacijama pad cijene mobilnog surfanja, odnosno da velika većina zemalja nudi 1 GB prijenosa podataka za manje od 2 američka dolara.