Deutshce Telekom na MWC-u pretvorio 5G u stvarnost, pustivši u rad 150 5G antena u 6 zemalja

Glavna tema ovogodišnjeg Mobile World Congressa u Barceloni je komercijalno startanje 5G mreža, a vlasnik Hrvatskog Telekoma pokazao je da je po tom pitanju već sada napravio najviše...

Dragan Petric ponedjeljak, 25. veljače 2019. u 21:41

Upečatljivim nastupom prvog dana Mobile World Congressa 2019 u Barceloni Deutsche Telekom - njemačka kompanija u čijem vlasništvu je i Hrvatski Telekom - pokazala je kako je od ovog trenutka za njih 5G stvarnost, a ne samo nadolazeća budućnost. Konkretno, u rad je pušteno 150 5G antena po tzv. "5G New Radio" standardu, u šest europskih zemalja, a na izložbenom prostoru Deutsche Telekoma mogle su se vidjeti i mnogobrojne primjene ove tehnologije "u praksi", među kojima su najimpresivnije bile one iz domene gaminga.

Zemlje u kojima je - za sada - pokrenuta 5G mreža su Austrija, Njemačka, Grčka, Nizozemska, Poljska i Mađarska, rekla je na prigodnoj konferenciji za medije Claudia Nemat, članica Uprave Deutsche Telekoma za tehnologije i inovacije. "5G će ponajviše doći do izražaja na mjestima gdje se okuplja velika količina ljudi i na mjestima gdje puno strojeva međusobno razmjenjuje veliku količinu informacija, poput gradova, sela, stadiona, koncerata, sveučilišta, administrativnih središta, tvornica...", dodala je.

Spomenutih šest zemalja u kojima su podignut 5G antene služe kao poligon za testiranje tehnologije kroz stvarnu primjenu, kako bi u 2019. 5G, kako se izrazila Nemat, "postao stvarnost" za čitavu DT grupaciju, dajući nam naslutiti da bi i kod nas mogli do kraja godine imati postavljene prve 5G antene. 

Ovo je posebno dobra vijest za gamere, koijma 5G donosi izuzetno nisku latenciju u prijenosu podataka mobilnom mrežom, neophodnu za uživanje u kompleksnim i zahtjevnim igrama "na daljinu", sa stvarnim protivnicima. Upravo to iz Deutsche Telekoma i demosntriraju u Barceloni, putem nekoliko multiplayer naslova u kojima istovremeno sudjeluje nekoliko igrača, a među kojima ima i onih obogaćenih elementima dopunjene stvarnosti, odnosno AR-a. Zanimljivo, za takve primjere koristi se novi Samsungov Galaxy S10+. 

Claudia Namet je tako skrenula pozornost i na to kako će se kroz podizanje 5G infrastukture Deutsche Telekom kroz sve svoje članice posebno fokusirati i na gamere, obznanivši suradnju s kompanijama MobileedgeX i Niantic. Deutsche Telekom će izgraditi mrežu, MobiledgeX potrebno programsko sučelje, a tvorac igre Pokemon Go, japanski NIantic napravit će igre.

Uz gaming, DT na MWC-u 2019 u Barceloni 5G primjenu demosntrira i kroz primjenu u pametnim i zelenim gradovima, robotici, autonomnoj vožnji, kao i na drugim zanimljivim primjerima, diktirajući tempo i konkurenciji i proizvođačima opreme, infrastrukture, uređaja i sadržaja.