Hrvatski Telekom počinje s gašenjem 3G mreže na području Osijeka i okolice

Hrvatski Telekom će, kako je ranije bilo najavljeno, postupnim gašenjem 3G mreže ubrzati prelazak na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije. Proces započinje na istoku zemlje

Bug.hr četvrtak, 1. veljače 2024. u 15:45

Hrvatski Telekom sredinom ožujka počinje s gašenjem svoje 3G mreže na području Osijeka, Đakova, Donjeg Miholjca, Darde i Valpova. Navedena područja prva su u Hrvatskoj u kojima će u razdoblju od 18. do 22. ožujka 2024. godine 3G mreža biti zamijenjena 4G i 5G mrežom, dok se kompletan završetak projekta gašenja 3G mreže očekuje početkom iduće godine.

U skladu sa strategijom održivog poslovanja, Hrvatski Telekom će postupnim gašenjem 3G mreže ubrzati prelazak na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije, čime ujedno osnažuje održivu digitalnu transformaciju društva te istovremeno korisnicima osigurava još brže, kvalitetnije, naprednije i sigurnije usluge. Dodatnim ulaganjima u unaprjeđenje 4G i 5G mreže HT će otvoriti mogućnosti za daljnje inovacije i poboljšanu povezanost, što će pozitivno utjecati na društveni i gospodarski razvoj.

Ostaju 2G, 4G i 5G

Gašenje 3G mreže neće imati utjecaj na korištenje poziva i SMS usluga. Korisnici koji upotrebljavaju 2G ili 3G uređaje i nemaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologijama, mogu nastaviti s korištenjem svojih usluga putem 2G tehnologije, koju HT i dalje zadržava u radu i koja omogućava neometano korištenje poziva i SMS poruka, te korištenje podatkovnog prometa sukladno mogućnostima 2G tehnologije.

Korisnici koji žele značajno bolje iskustvo mobilnog Interneta, svoj uređaj trebaju zamijeniti novim 4G i/ili 5G uređajem. Nadalje, svi korisnici koji koriste uređaje novije tehnologije i koji imaju mogućnost pristupa 4G i/ili 5G tehnologiji, a posjeduju SIM karticu starije tehnologije, svoju SIM karticu mogu bez naknade zamijeniti u bilo kojem trenutku na prodajnim mjestima Hrvatskog Telekoma.

Hrvatski Telekom će svoje korisnike redovito i pravovremeno informirati o načinu provedbe i dinamici postupka gašenja 3G tehnologije putem objava na internetskim stranicama Hrvatskog Telekoma. Detaljnije informacije vezane uz odlazak 3G mreže u povijest kao i odgovore na najčešća pitanja korisnika moguće je pronaći na HT-ovoj stranici Gašenje 3G mreže.