Otvoren digitalni muzej u povodu 30 godina od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj

HT-ov interaktivni digitalni muzej sadrži relevantne muzejske prikaze, vremeplov i video sadržaj, sve objedinjeno u izložbi nazvanoj "U potrazi za prvim mobitelom"

Bug.hr srijeda, 22. prosinca 2021. u 13:42

Hrvatski Telekom (tada kao HPT) uveo je 1991. godine mobilnu telefoniju u Hrvatskoj, a danas, 30 godina poslije, predstavio je interaktivni digitalni muzej posvećen upravo tim istaknutim povijesnim trenucima.

Mobitel – prva hrvatska mobilna mreža

Pokretanjem prve komercijalne mreže MOBITEL prije tri desetljeća, upućeni su i prvi pozivi u povijesti hrvatske mobilne telefonije, a pretplatnički broj korisnika sadržavao je pozivni broj 099 i jedinstveni šesteroznamenkasti broj. Mobilni telefoni koji su se u početku koristili u prvoj hrvatskoj mreži bili su masivni uređaji težine nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala. I dok je tada postojalo tek dvjestotinjak mobilnih uređaja u Hrvatskoj, danas ih se u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelome svijetu.

U potrazi za prvim mobitelom

Sve su ovo zanimljivosti koje se mogu saznati u sklopu digitalnog muzeja Hrvatskog Telekoma koji se nalazi na ovoj web stranici. U interaktivnom muzeju koji sadrži relevantne muzejske prikaze može se pogledati izložba "U potrazi za prvim mobitelom" u kojoj je prikazan dio postava HT Muzeja pošte i telekomunikacija u Zagrebu. Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.

"HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. Pošto se ove godine obilježava tri desetljeća od uvođenja mobilne telefonije u Hrvatskoj, htjeli smo našim građanima približiti taj važan događaj na inovativan način. Ponosni smo što smo u virtualni prostor uspjeli prenijeti djelić fundusa HT muzeja koji broji preko 70.000 jedinica muzejske, arhivske i knjižne građe iz telekomunikacijske i poštanske povijesti", poručila je Vesna Lipovac iz HT muzeja.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi