Pokrenuta prva 5G campus mreža u Hrvatskoj

Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokrenuli su prvu 5G campus mrežu koja studentima te znanstvenoj i poslovnoj zajednici omogućava istraživački i razvojni rad na 5G rješenjima

Bug.hr srijeda, 16. prosinca 2020. u 15:42

Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu danas su pustili u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i startupima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije.

FER će u suradnji s Hrvatskim Telekomom promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija te medicine, energetike i poljoprivrede, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se izravno potaknuti daljnji razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja. Hrvatski Telekom razvio je ovaj projekt po uzoru na campus mreže koje Deutsche Telekom pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Testna campus mreža na FER-u je implementirana na način da se koristi frekvencijski pojas 3,5GHz te su resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani za isključivo za ovu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. To omogućuje da se postignu optimalne performanse mreže (brzina, kapacitet i latencija) neophodne za istraživačke projekte.

Još dva projekta u najavi

Fakultet elektrotehnike i računarstva u suradnji s Hrvatskim Telekomom već radi na dva projekta koji će javnosti biti predstavljeni tijekom 2021. godine. Prvi projekt razvija mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama čime će se spriječiti stvaranje bezrazložnih prometnih zagušenja, pogotovo za vrijeme turističke sezone na glavnim državnim prometnicama. U ovom projektu, osim FER-a i Hrvatskog Telekoma, sudjeluju hrvatske tvrtke KING ICT, Planet IX i Orqa.

Drugi projekt usmjeren je na gaming i prednosti koje omogućuje 5G u iskustvu igranja zahtjevnih igara. U prvoj fazi projekta fokus je na omogućavanju igranja bilo koje igrice na bilo kojem uređaju, bez obzira na lokaciju. Druga faza temelji se na razvijanju još naprednijeg gaming iskustva kod najzahtjevnijih multiplayer igrica, a u trećoj fazi koristit će se sustav za virtualnu stvarnost koji nije izravno povezan s računalom i može se koristiti na bilo kojoj lokaciji.