FIFA najavila naprednije TV grafičke prikaze i metrike za vrijeme Svjetskog prvenstva

Nekoliko dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva prikazane su nove grafike i način prikaza statističkih i analitičkih podataka, koje bismo trebali vidjeti na ekranima za vrijeme utakmica

Sandro Vrbanus petak, 18. studenog 2022. u 20:07

Statistike o nogometnim utakmicama i igračima ove će godine dobiti posebno mjesto na Svjetskom prvenstvu, jer ih je i svjetska krovna nogometna organizacija FIFA odlučila bolje pratiti i koristiti. Tako će, osim za analizu utakmica i mobilnu aplikaciju koju će ponuditi svim igračima, podaci prikupljeni za vrijeme utakmica biti na atraktivan način vizualizirani i prikazivani gledateljima diljem svijeta.

Napredna analitika i nove metrike poboljšat će iskustvo gledanja utakmica svima, a pogotovo gledateljima koji su željni takvih podataka. Svaka će utakmica iz Katara tako biti popraćena jedinstvenim skupom vizuala, prikazanih kroz tradicionalne grafike na ekranu, ali i u tehnologiji proširene stvarnosti. Nove statistike raščlanjivat će ključne elemente igre, razjasniti taktička i druga zbivanja na terenu, isticati kretanja lopte i igrača te općenito dati bolji statistički pogled na utakmicu.

Mandžukić možda više ne igra, ali je poslužio kao primjer
Mandžukić možda više ne igra, ali je poslužio kao primjer

To bi trebalo omogućiti svakom gledatelju bolje razumijevanje igre, smatra Arsène Wenger, šef za razvoj nogometa u FIFA-i, čiji je tim i razvio ove nove mogućnosti. Osim vizualizacija, gledateljima će se nuditi i podaci o izvedbi igrača i timova, video isječci ključnih trenutaka, kao i tehnička objašnjenja svih aspekata igre.

Uvedeno je čak jedanaest novih pokazatelja koje će se analizirati: kontrola posjeda lopte, vrijeme vraćanja lopte u posjed, probijanje linija, visina obrambene linije i širina tima, ulasci u posljednju trećinu terena, oduzete lopte, pritisak na loptu, očekivani golovi (xG), oblik formacije timova, prihvaćanja lopte iza obrambenih linija te analiza faza igre.

Zanimljivo, za testiranje ove tehnologije i prikaz kako će ona izgledati na ovom SP-u, FIFA je odabrala nekoliko igrača i utakmica hrvatske nogometne reprezentacije s prošlog SP-a, pa na njih primijenila nove analitičke alate. Tako, primjerice, ovdje možete vidjeti koliko su brzo reprezentativci Hrvatske i Francuske osvajali posjed lopte u finalu SP-a 2018., a ovdje kolika je bila očekivana vrijednost broja golova (xG) na utakmici Hrvatske i Engleske u polufinalu istog natjecanja.