Gdje se može gledati utakmica Hajduka i Dinama, bilo u Hrvatskoj ili inozemstvu?

Sutra je na rasporedu novi derbi između Hajduka i Dinama (igra se u Splitu), a to uvijek mnoge potakne na pitanje - a gdje se to može gledati? Večina fanova već zna tko utakmice HNL-a prenosi u Hrvatskoj, ali što je s inozemstvom?

Miro Rosandić subota, 30. rujna 2023. u 15:00

U nedjelju nas očekuje uzbudljiva utakmica između Hajduka i Dinama (18 sati) - bodovna razlika je mala, Splićani se nadaju napokon osvajanju titule, a Zagrepčani imaju poseban motiv zadržati status prvaka baš ove sezone. Ali to su detalji zanimljivi samo onima koji domaći nogomet prate redovito, pa nećemo širiti priču o tome.

Svrha ovog teksta je informirati vas gdje se ova, a i ostale utakmice SuperSport Hrvatske nogometne lige (službeni naziv nekadašnje Prve lige), mogu pratiti preko televizijskog prijenosa. Od prošle godine ekskluzivni nositelj televizijskih prava za prijenos HNL utakmica je Hrvatski Telekom i zato se televizijski prijenosi svih utakmice mogu pratiti jedino preko HT-ovog sportskog kanala MaxSport 1, a unutar hrvatske MAXSport kanali dostupni su korisnicima: MAXtv-a, IskonTV-a i evoTV usluge.

Imali smo pitanja naših čitatelja iz inozemstva – na koji način oni mogu legalno, uz plaćanje, gledati prijenose utakmica elitnog ranga hrvatskog nogometnog prvenstva, odnosno SuperSport Hrvatske nogometne lige? Može li se u nekoj državi izvan Hrvatske pretplatiti na MAXtv ili neku drugu IPTV, koja u svojim paketima nudi praćenje sportskih kanala MaxSport?

Evo pojašnjenja koje smo dobili od HT-a:

- ArenaSport posjeduje prava za internacionalno emitiranje utakmica SuperSport HNL-a pa se tako utakmice HNL-a izvan Hrvatske mogu gledati svugdje gdje su dostupni ArenaSport kanali. Drugim riječima, MAXSport realizira prijenose SuperSport HNL-a za Republiku Hrvatsku, dok se prijenosi izvan Hrvatske ostvaruju putem ArenaSport kanala.

Tako, na žalost, gledatelji u inozemstvu, nemaju opcije za kupnju pojedinačkog prijenosa jedne utakmice ili cijelog prvenstva preko nekog OTT servisa, neovisnog o lokalnom distributeru IPTV kanala.

Nogomet u 4K

Početkom svibnja 2022. Hrvatski Telekom postao je vlasnik televizijskih, a SuperSport marketinških prava za utakmice u vlasništvu Hrvatskog nogometnog saveza. Ugovori su potpisani na četiri godine. Tom prigodom bilo je govora o mogućem  pokretanju OTT usluge, kako u Hrvatskoj, tako i inozemstvu, a i o tome da će se s vremenom ponuditi povremeni 4K prijenosi domaćih utakmica, pitali smo PR službu HT-a - hoće li se to dogoditi i kada?

- Hrvatski Telekom je upravo pokrenuo svoju novu MAXtv platformu kojom se značajno unaprjeđuje iskustvo gledanja televizije, između ostalog omogućujući jednostavniju i širu distribuciju 4k TV signala do korisnika putem OTT rješenja. Sukladno tome, ostvarivanje 4K prijenosa odabranih utakmica SS HNL-a je nešto što možemo očekivati u skorijoj budućnosti.

HNL i na Hrvatskoj televiziji

Od ovog vikenda prijenosi utakmica HNL-a dio su ponude i HRT-a (besplatno dostupno preko HRTi servisa), ali oni prenose samo jednu od pet utakmica, koliko se igra u svakom kolu. I neće ovaj put prenositi derbi, već okršaj Rudeša i Rijeke u Kranjčevićevoj.

Radi se o tome da HRT ima pravo na prijenos samo jednog derbija između Dinama i Hajduka u cijeloj sezoni, pa su očito procijenili da je bolje sačuvati to pravo za završni dio prvenstva, kada bi taj dvoboj mogao imati i veći rezultatski značaj.

HRT će do kraja sezone prenositi ukupno 27 utakmica, među kojima je jedan derbi Dinama i Hajduka, te još tri međusobne utakmice klubova iz "velike četvorke" (Dinamo, Hajduk, Rijeka i Osijek), 18 utakmica jednoga od ta četiri kluba protiv drugih klubova lige i još pet međusobnih utakmica ostalih klubova. 

Prema trenutnom natjecateljskom kalendaru Dinamo i Hajduk bi se trebali ponovno susresti devet dana prije Božića (16. prosinca), te u zadnje derbiju sezone koji se igra 30. ožujka, jedan od ta dva derbija bit će realiziran i u prijenosu HRT-a.