HD televizija u DVB-T2 sustavu od danas dostupna na području cijele Hrvatske

Odašiljanje HD programa u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala započelo je danas na području cijele Republike Hrvatske

Sandro Vrbanus utorak, 12. studenog 2019. u 17:00

Početak odašiljanja HD programa u novom DVB-T2 sustavu u M2 multipleksu s HEVC standardom kodiranja video signala dogodio se danas na području cijele Republike Hrvatske, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska 2020. godine istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu, poručili su danas iz Odašiljača i veza.

Podsjetimo, odlukom HAKOM-a od 18. listopada 2019. godine, početak potpunog prelaska na novi sustav odašiljanja pomaknut je na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine, a OIV će naknadno obavijestiti javnost o detaljnom planu prelaska po digitalnim regijama, tj. planu gašenja DVB-T sustava.

Odašiljanje u novom sustavu započelo je 6. rujna ove godine s odašiljača Sljeme, a 29. listopada u rad je pušten i signal s odašiljača Sveta Nedelja i Zagreb – Prisavlje 3 čime se osiguralo dopunsko pokrivanje grada Zagreba odnosno podsljemenske zone.

Full HD, jači signal, bolja slika

Prelazak televizijskog emitiranja na DVB-T2 donosi ključne prednosti u odnosu na prethodni DVB-T. Naime, novim načinom kodiranja H.265/HEVC (High Efficiency Video Coding) poboljšat će se kvaliteta slike pa će tako korisnici umjesto dosadašnje SD (standard definition) rezolucije 720 x 576 imati priliku gledati televizijski program u visokoj, Full HD (high definition) rezoluciji 1920 x 1080.

Pored navedenog, signal će biti jači i njime će se kvalitetnije pokriti više stanovništva (multipleks M1 više od 99%), a također će se izjednačiti kvaliteta pokrivanja 3. i 4. HRT-ovog programa, kao i programa RTL2 te Doma TV iz sadašnjeg multipleksa B s pokrivanjem kao što imaju primarni kanali HRT1, HRT2, RTL i Nova TV jer će svi biti u jednom multipleksu.

Dovoljno vremena za prilagodbu

Građani će trebati, ako već nemaju, nabaviti prijamnik koji može primati DVB-T2/HEVC signal. Mogu kupiti novi samostojeći zemaljski prijamnik (tzv. Set Top Box) i spojiti na postojeći TV prijamnik ili kupiti novi televizor s ugrađenim DVB-T2 biračem kanala i HEVC video dekoderom. Takvi prijamnici već su nekoliko godina u prodaji i sve češće su zastupljeni, no još uvijek se nađe onih koji to nisu i koji su češće na akcijama te je potrebno pripaziti na isto.

Za dodatna pitanja građani se mogu obratiti izravno OiV-u na besplatni broj telefona 0800 0897 ili na mail adresu problemi_prijam@oiv.hr.