Zagreb pokriven HD-om: DVB-T2 HEVC signal krenuo s odašiljača Sv. Nedelja i Prisavlje

Druga faza prelaska na novi sustav odašiljanja HD programa osigurava dopunsko pokrivanje podsljemenske zone

Sandro Vrbanus utorak, 29. listopada 2019. u 14:18

Nakon što je 6. rujna ove godine pokrenuto odašiljanje televizijskih programa u HD rezoluciji s odašiljača Sljeme u novom, tzv. M2 multipleksu u DVB-T2 sustavu s HEVC standardom kodiranja video signala, u rad je danas pušten i signal s odašiljača Sveta Nedelja i Zagreb – Prisavlje 3 čime se osigurava dopunsko pokrivanje grada Zagreba odnosno podsljemenske zone, poručili su odgovorni iz Odašiljača i veza.

Prijelaz odašiljanja s DVB-T na novi DVB-T2 sustav s ostalih odašiljača na području cijele Republike Hrvatske očekuje se najkasnije do 15. studenog 2019. godine, a svi televizijski programi će se do potpunog prelaska istovremeno odašiljati u postojećem i novom sustavu.

Prije nogometnog Eura svi na novi standard

Podsjetimo, odlukom HAKOM-a od 18. listopada 2019. godine, početak potpunog prelaska na novi sustav odašiljanja pomaknut na razdoblje od 25. svibnja do 1. srpnja 2020. godine, i to zbog Europskog nogometnog prvenstva, a OIV će naknadno obavijestiti javnost o detaljnom planu prelaska po digitalnim regijama, tj. planu gašenja DVB-T sustava.

Njihove obavijesti o prelasku na DVB-T2 prenosit ćemo na ovim stranicama kako bi naši čitatelji iz ostatka Hrvatske mogli znati kada će i sami moći uhvatiti novi digitalni signal.