HD televizijski signal bi trebao zaživjeti u Hrvatskoj najkasnije do lipnja 2020.

Emitiranje zemaljskog digitalnog HD signala u DVB-T2 H.265/HEVC standardu nedavno je započelo u testnom režimu. Pitali smo OiV kakvi su aktualni planovi za potpuni prelazak na visoku rezoluciju

Sandro Vrbanus utorak, 28. svibnja 2019. u 06:00

Ranije ovoga mjeseca na stranicama sestrinskog nam portala Mreža objavljena je obavijest o testnom odašiljanju HD DVB-T2 signala u H.265/HEVC sustavu video kodiranja. S obzirom da je ova vijest pobudila zamjetan interes naših čitatelja, priupitali smo Odašiljače i veze, koji su uz dozvolu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Agencije za elektroničke medije (AEM) i pokrenuli testno emitiranje "color bara", kakvi su daljnji planovi za širenje dostupnosti zemaljske HD televizije u Hrvatskoj.

Kakvi su u ovom trenutku planovi za puni početak emitiranja zemaljskih programa u DVB-T2 H.265/HEVC standardu? Iz OiV-a kažu:

Testni period u ovom obliku se planira do početka izgradnje tzv. M2 mreže. Izgradnja te i ostalih DVB-T2/HEVC mreža je predmet HAKOM-ovog javnog natječaja za izdavanje pojedinačne dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra u pojasu 470-694 MHz za pružanje usluge upravljanja trima elektroničkim komunikacijskim mrežama (multipleksi M1, M2 i L1) zemaljske digitalne televizije na području Republike Hrvatske.

Prema informacijama iz tog natječaja, početak rada M2 mreže se predviđa najkasnije za 31. listopada 2019., a punu izgrađenost M2 mreže treba postići najkasnije do 1. lipnja 2020.

Navedeno je tzv. prijelazni ("simulcast") period unutar kojeg će se programi HD razlučivosti odašiljati unutar M2 mreže uz istovremeni rad svih postojećih DVB-T mreža. Nakon isteka prijelaznog razdoblja, gase se DVB-T mreže MUX-a A i B i započinje s radom DVB-T2 M1 mreža unutar koje će se odašiljati sadržaji iz sadašnjih MUX-eva A i B, a istovremeno M2 mreža počinje s odašiljanjem regionalnih i nacionalno regionalnih nakladnika koji se trenutno odašilju unutar MUX-a D.

Za sada samo testni uzorak u HD-u. Do kada točno, ne zna se
Za sada samo testni uzorak u HD-u. Do kada točno, ne zna se

Trenutačna testna faza uključuje odašiljanje probnog HD "color bara" s lokacija Ivanščica i Sljeme. Hoće li se za vrijeme testiranja slično emitiranje širiti na ostale lokacije?

U ovoj testnoj fazi se ne predviđa širenje mreže, a signalima s ova dva odašiljača trenutno su pokriveni najveći dijelovi Varaždinske, Krapinsko zagorske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Djelomično su pokrivene i Sisačko moslavačka, Karlovačka, Međimurska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Ovisno o dogovoru s nakladnicima i suglasnosti AEM-a planira se puštanje do četiri postojeća TV programa u HD rezoluciji, stajalo je u nedavnom priopćenju. Postoji li vremenski okvir u kojem se taj dogovor očekuje i koja bismo to četiri kanala prve mogli vidjeti u HD-u?

Obzirom na skori prelazak s DVB-T na DVB-T2/HEVC, ideja je postojeći tehnički test odašiljanjem HD sadržaja iskoristiti i za popularizaciju nove platforme. Međutim, vremenski okvir ne postoji jer realizacija ovisi o nakladnicima i Agenciji za elektroničke medije.

Ideja je prenesena nakladnicima s nacionalnom koncesijom i o njima ovisi koji bi programi eventualno došli u obzir. Dogovor oko navedenog trenutno još nije postignut, zaključuju iz OiV-a.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi