Netflix zaradio tužbu zbog Black Mirror: Bandersnatcha

Film koji radi po principu "odaberi svoju avanturu" Netflixu je priskrbio tužbu za krađu ideje. Tužila ih je izdavačka kuća koja izdaje knjige zasnovane na tom principu

Sandro Vrbanus nedjelja, 13. siječnja 2019. u 18:16

Novi Netflixov hit, dugometražni interaktivni film Black Mirror: Bandersnatch, u kojem gledatelj može sam odabrati u kojem će se smjeru radnja nastaviti, svojoj je producentskoj kući donio i tužbu. Američka izdavačka kuća Chooseco tužila je Netflix jer smatraju da je izradom filma po principu "odaberi sam svoju avanturu" povrijedio njihova autorska prava.

Chooseco se, naime, bavi izdavanjem knjiga koje su pisane po istom principu – čitatelj kod njih također može u nekim trenucima "utjecati" na radnju i čitati dijelove knjige koji prate onu avanturu koja mu se u tom trenutku više dopada. Ovakve su se knjige prvi puta pojavile još osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Izdavačka kuća u tužbi navodi kako je Netflix namjerno iskoristio ovaj koncept oslanjajući se na knjige sa slobodnim izborom radnje, iskoristivši tako njihovo intelektualno vlasništvo i povrijedivši prava koja proizlaze iz njihovog branda. Kao naknadu štete Chooseco traži čak 25 milijuna dolara.

U tužbi se također spominje da je Netflix u proteklih nekoliko godina pokušavao dobiti autorska prava za brand "Choose Your Own Adventure", ali da u tome nije uspio. Producentska kuća 20th Century Fox u međuvremenu je otkupila neka slična prava za izradu interaktivnih filmova zasnovanih na Choosecovim knjigama, a Netflix je odlučio isto učiniti bez dogovora o autorskim pravima.

Dodatno, u samom filmu glavni lik čita jednu od knjiga iz serije "Choose Your Own Adventure" pa su reference na zaštićene marke jasne, navodi tužitelj. Iz Netflixa se po ovom pitanju još nisu oglasili.