Kakvi će televizori biti 2019. godine

Ovogodišnji CES 2019 sajam pokazao je kako su televizori zadnjih godina osjetno napredovali u kvaliteti slike i zvuka, ali i kako su odavno prestali biti tek dosadne kutije za prijem TV signala

Stjepan Bilić utorak, 15. siječnja 2019. u 06:30

Na nedavno održanom CES 2019 sajmu brojni proizvođači potrošačke opreme predstavili su svoje nove i najbolje uređaje koje su imali. Među mnoštvom potrošačke opreme našli su se i televizori koje ćemo moći nabaviti u skorijoj budućnosti. Dotični modeli su pokazali kako je budućnost televizije sve samo ne dosadna.

Prvi rolo-televizor

Najbolji primjer za to je svakako LG koji je predstavio prvi rolo-televizor na svijetu – LG Signature OLED TV R. Osim što televizor ima panel koji se može zarolati u vlastito kućište kada nije u upotrebi korisnik ima mogućnost odabira koliki zaslon želi koristi u kojem trenutku – tek dio njega ili cijeli 65“ zaslon. Također LG je jedini svoje televizore opremio s podrškom za HDMI 2.1, dok većina ostalih proizvođača još gura HDMI 2.0.

Micro LED

S druge strane Samsung je otišao korak dalje i predstavio Micro LED zaslone koji omogućavaju da sami slažete veličinu svog televizora. Budući da je vrijeme odziva takvih panela munjevito brzo isti su pogodni kako za ljubitelje TV programa tako i za gejmere. Dobra strana Micro LED zaslona je i u tome što udružuju sve najbolje karakteristike LCD i OLED panela – duboku crnu boju i širi kut gledanja (OLED) te povećanu svjetlinu te veće zasićenje bojama što su pak odlike LCD panela.

Nadalje, u teoriji Micro LED je trenutno jedina tehnologija koja ima sposobnost isporučiti puni potencijal HDR-a te vrhunsku svjetlinu od 10.000 nita kao i 100% podršku za Rec.2020 spektar. Samsungova je ideja da svaki korisnik pomoću Micro LED panela sam kreira svoj televizor, tj. njegovu veličinu, razlučivost i oblik. Kako se to radi najbolje se vidi iz Samsungov Walla – koji je na sajmu predstavljen u veličinama od 146“ i 219“.

8K velike dijagonale

Budući da je Micro LED energetski učinkovit te da ne postoji mogućnost urezivanja slike zbog dugotrajnog prikaza statičnih slika, takvi će se zasloni moći koristi za istovremeni prikaz filmova, vijesti, vremenske prognoze, novosti s društvenih mreža i drugog sadržaja. Ove godine stigli su i „standardni“ 8K televizori velikih dijagonala – do čak 98“ (Samsung Q900 8K i Sony ZG9 8K), što je dijagonala koju su donedavno mogli prikazati tek projektori.

TCL je također bio jedan od izlagača na CES-u 2019 na kojemu je predstavio nove modele svojih Roku televizora iz serije 8 koje je opremio 8K panelima s Quantum kontrastnim pozadinskim osvjetljenjem (tehnologija kvantne točne i Mini LED pozadinskog osvjetljenja). Hisense je također predstavio vlastitu liniju Roku televizora uključujući i televizor R8 LCD TV koji uz podršku za HDR donosi i podršku za Dolby Vision.

Dolby Vision i HDR10+

Panasonic se i ove godine držao 4K rezolucije što i ima smisla budući da je 8K još uvijek realno rijetko dostupan. Panasonic je tako predstavio GZ2000 televizor koji ima 4K OLED zaslon te istovremeno podržava strandarde HDR10+, Dolby VisionHDR i HLG Photo što ga trenutno čini jedinstvenim u svijetu.

Umjetna inteligencija

Svakim danom televizori polako prestaju biti dosadne kutije za prijem TV signala te postaju mnogo više – multimedijalni centar neograničenih mogućnosti. Primjerice, televizori su svakim danom sve pametniji, od prvih Smart televizora koji su mogli reproducirati sadržaj s USB sticka ili spojiti nas na društvene mreže, polako su stasali u prava računala koja uz pomoć umjetne inteligencije predviđaju kakav nam se sadržaj sviđa te nam ga prikazuju. Umjetna inteligencija nam poboljšava i kvalitetu zvuka i slike u odnosu na položaj televizora u prostoriji i prikazani sadržaj.

Moderni televizori mogu s korisnicima komunicirati i putem glasa (Bixby, Google Assistant, Alexa, Siri…) čime se tipkanje po daljinskom upravljaču polako šalje u zaborav. No, koliko god nam to olakšavalo uporabu televizora toliko predstavlja i potencijalnu opasnost po privatnost. Naime, svaki takav televizor bilježi navike svojih korisnika kako bi na temelju istih mogao prikazati sadržaj koji odgovara pojedinom korisniku, što znači da se ti podaci negdje pohranjuju te da ih netko eventualno može i zloupotrijebiti.

No, kako god bilo, televizori iz bliske nam budućnosti (neki na tržište stiže već kroz koji mjesec) osigurat će svojim korisnicima jednostavniju uporabu, manju potrebu za dodatnim uređajima te sate zabave uz visoko kvalitetnu sliku i zvuk.