LG G2 donosi OLED Evo ekran s poboljšanim hlađenjem i višom svjetlinom

Druga generacija galerijski tankih ekrana predstavlja korak naprijed u tehnologiji koja polako postaje standard, a ne iznimka

Bug.hr utorak, 7. lipnja 2022. u 14:07
SPECIFIKACIJE - LG OLED55G23LA
Ekran 55" OLED Evo / 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR10, Dolby Vision IQ, HLG)
Konektori 4x HDMI 2.1, 3x USB
Mreža LAN, Wi-Fi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.0
Procesor alpha9 Gen5 AI Processor
Softver webOS

Popularnost OLED-a obrnuto proporcionalno se povećava s cijenom uređaja koji unatoč inflaciji i dalje iz generacije u generaciju postaju sve pristupačniji. Nova serija OLED TV-a korejskog proizvođača u marketinškim materijalima na nekim modelima ističe oznaku “OLED Evo“, ali ne radi se potpuno novoj tehnologiji već samo o posljednjoj iteraciji OLED panela koji bi trebali ponuditi identične ili bolje performanse, ali po nižoj cijeni od prethodne generacije.

Mogućnost montiranja na zid s tankim profilom znači da će ovaj TV neće zauzimati više prostora od obične slike (ako zanemarite kablove)
Mogućnost montiranja na zid s tankim profilom znači da će ovaj TV neće zauzimati više prostora od obične slike (ako zanemarite kablove)

LG je ove godine ponudio nekoliko različitih modela OLED TV-a u različitim formatima i cijenama, ali u novoj seriji nas je najviše zaintrigirao model G2. Ovaj model dolazi u dijagonalama od 55, 65 i 75 inča, ali, bez obzira na kvadraturu pročelja ekrana, najprivlačniji detalj sve tri izvedbe je minimalistički dizajn.

Radi se o takozvanom Gallery modelu, za koji su specifični vrlo tanki okvir i profil, koji omogućavaju da se montira na zid kao slika. U paketu s TV-om dolazi tanki okvir za montiranje na zid, ali i stalak za klasično postavljanje (samo za modele formata 55“ i 65“).

Minimalni okvir trebao bi tokom korištenja biti praktički nevidljiv
Minimalni okvir trebao bi tokom korištenja biti praktički nevidljiv

Model G2 poseban je i po tome što nudi za tridesetak posto višu svjetlinu od LG-jevih OLED-a prethodne generacije, zahvaljujući ugrađenom pasivnom hlađenju panela, koje ne postoji kod izuzetno popularnog modela C2. Riječ je o očitoj LG-jevoj nakani da u aspektu svjetline prikaza ne kaska za Samsungovim novim QD-OLED panelima.

G2 je početkom godine osvojio inovacijsku nagradu na sajmu CES, a pogled na ostale specifikacije ekrana otkrivaju zašto. 4K rezolucija i podrška za HDR već su standardna značajka TV-a u istom cjenovnom rangu, ali velik raspon boja i poboljšana svjetlina čak i u odnosu na vrlo hvaljen prethodni model znače daljnji korak u smjeru kvalitete slike. Podrška za Dolby Atmos i Dolby Vision znači da će TV moći koristiti napredne trikove za dodatno stvaranje filmskog doživljaja zvuka i slike za sadržaje koji koriste te standarde. Ovaj model bi također trebao biti vrlo pogodan za igranje, s obzirom da pri 4K rezoluciji i frekvenciji osvježavanja od 120 Hz podržava tehnologije Nvidia G-Sync i AMD FreeSync, koje spriječavaju „trganje“ slike. Tu je i dedicirani način rada za igranje, koji povećava responzivnost slike na signale koje stižu iz konzole ili priključenog PC-ja.

Jača svjetlina ekrana i širok raspon boja bili su dojmljivi i na prošloj generaciji ovog modela, a nasljednik je ostvario napredak u oba segmenta
Jača svjetlina ekrana i širok raspon boja bili su dojmljivi i na prošloj generaciji ovog modela, a nasljednik je ostvario napredak u oba segmenta

Napredak u odnosu na prethodnu generaciju možda nije revolucionaran, ali jasna je stepenica u pozitivnom smjeru: veća kvaliteta za istu ili manju cijenu. Bez obzira na taj trend, i dalje se radi o prilično paprenim brojkama na etiketi koje su možda bolje od prethodne generacije u trenutku prvog pojavljivanja, ali ne značajno.

Model s dijagonalom od 55“, za koji pretpostavljamo da će biti najpopularniji, košta oko 18.000 kn, ali uz napomenu da nije teško naći posebne promocije koje mu značajno obaraju cijenu.


Općenito o televizorima u 2022.

Informacije o svim ovogodišnjim televizorima koje su predstavili LG, Panasonic, Philips, Samsung i Sony potražite u temi broja Buga 358.