TX-55LZ980E je entry-level OLED iz Panasonica koji ima što pokazati brojnoj konkurenciji

Iako vas dizajnom neće izuti iz cipela, kvaliteta prikaza, implementirane tehnologije i procesiranje slike mogle bi presuditi u njegovu korist

Bug.hr srijeda, 1. veljače 2023. u 09:47
SPECIFIKACIJE –  Panasonic TX-55LZ980E
Ekran 55 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 120 Hz
HDR Da (HDR10,HDR10+, HLG, Dolby Vision IQ)
Konektori 4x HDMI (2x HDMI 2.1), 1xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi 5  (802.11ac), Bluetooth
Procesor HCX Pro AI Procesor
Softver My Home Screen 7.0

I dok smo ranije predstavili high-end OLED model iz Panasonica koji će probranoj publici ponuditi iznimne performanse direktno iz kutije, japanski proizvođač ima i pristupačniju verziju OLED televizora koja nema sve ukrase i mogućnosti modela LZ200 serije, ali itekako se ima čime potući u prilično zasićenoj kategoriji jeftinijih OLED televizora.

U cjenovnom razredu oko 1300 eura za koliko se trenutačno može pronaći ovaj Panasonicov model u izvedbi od 55 inča, konkurenti su mu LG sa serijom A2 te Philips sa modelom OLED707. Sva tri televizora koriste LG OLED panel, a Panasonic ima mogućnosti koje ga čine prilično kvalitetnom opcijom.

Dizajn serije odskače od ultra-tankih profila uobičajenih za OLED modele
Dizajn serije odskače od ultra-tankih profila uobičajenih za OLED modele

Kao i ostatak OLED panela na tržištu, serija LZ980E koja dolazi u varijantama od 42 do 65 inča, ima izniman prikaz crne boje. U isto vrijeme serija se najvišom svjetlinom ne može mjeriti s novijim OLED tehnologijama iz Samsunga i LG-a, ogroman kontrast i pristojna svjetlina omogućuje prikaz svih formata HDR sadržaja uključujući i podršku za Dolby Vision. Za procesiranje slike se koristi HCX AI Pro procesor, a ukupan rezultat je prirodna slika s kvalitetnim prikazom boja i osobitom pozornošću na bijele tonove. U području kvalitete slike ova je serija dosta posudila od flagship LZ200 serije, a nećete biti razočarani niti upscaling mogućnostima.

Svi priključci koje očekujete od televizora u 2023. godini su tu predvođeni s dva HDMI 2.1 sučelja
Svi priključci koje očekujete od televizora u 2023. godini su tu predvođeni s dva HDMI 2.1 sučelja

Što se tiče opremljenosti, 55LZ980E nije razočarao i dobit ćete četiri HDMI sučelja, od čega su dva 2.1 koji podržavaju prijenos slike u 4K rezoluciji uz 120 sličica u sekundi, ali i tehnologije bitne za igrače s konzolama ili računalima kao što su ALLM, VRR i AMD FreeSync Premium. HDMI podržava i eARC funkciju, pa ćete ugrađenu Dolby Atmos tehnologiju moći iskoristiti ako imate kvalitetna soundbar ili kućno kino. Sami stereo zvučnici od televizora imaju 30W i nisu najjače oružje u njegovom arsenalu.

My Home Screen 7 sučelje znatno se popravilo od prijašnjih iteracija i sada donosi nenametljivo iskustvo s ogromnom podrškom za sve relevantne streaming aplikacije.

Daljinski upravljač ima prečace za najjače streaming servise koji dominiraju gornjim dijelom
Daljinski upravljač ima prečace za najjače streaming servise koji dominiraju gornjim dijelom

Dizajn nije među najmodernijima. Debljina televizora je malo neobična za OLED modele, stalak je velik, ali srećom s prednje strane ekran ima izuzetno tanki obrub, pa će realistična kvalitetna slika doći u prvi plan. Televizor ima sve uobičajene bežične komunikacijske mogućnosti, a podržava i pametne asistente iz Amazona i Googlea.

Visoka kvaliteta slike i prihvatljivija cijena, uz odličnu opremljenost postavljaju ovu Panasonicovu seriju kao vrlo ozbiljnog kandidata u ulaznoj OLED kategoriji. Ono u čemu ne briljira je ne inspirativan dizajn i nešto skromnije audio mogućnosti.