LG A2 je ulazna kategorija OLED televizora koja nema sve što i skuplji modeli, ali je i dalje OLED

OLED televizor za soma eura je suština onog što nudi A2. LG je ovu seriju lišio naprednih gaming opcija, nema vršnu svjetlinu kao neki skuplji modeli, ali i dalje isporučuje odličnu sliku

Bug.hr srijeda, 4. siječnja 2023. u 06:00
SPECIFIKACIJE – LG OLED55A23LA
Ekran 55 OLED/ 4K (3.840x2.160) / 60 Hz
HDR Da (HDR10 +,HDR 10, HLG Dolby Vision)
Konektori 3x HDMI 2.0, 2xUSB
Mreža LAN, Wi-Fi  (802.11ac), Bluetooth 5.0
Procesor Procesor α7 Gen 5 AI
Softver WebOS

Ako znamo da LG Display proizvodi većinu OLED panela, ne treba čuditi da upravo sestrinska tvrtka LG Electronics ima u svojoj ponudi ogroman raspon modela koji uključuje i ulaznu pristupačnu seriju A2. I dok su u 2022. godini i Samsung i LG predstavili nove unaprijeđene inačice OLED zaslona, A2 se oslanja na provjerene klasične panele.

Tanak profil, nezamjetni obrubi oko ekrana i veliki OLED panel u fokusu LG A2 serije
Tanak profil, nezamjetni obrubi oko ekrana i veliki OLED panel u fokusu LG A2 serije

Ovaj je televizor kao početna varijanta nekog automobila kojemu su oduzeli dodatnu opremu. Vjerojatno nedostatkom nekih naprednijih opcija poput gaming featurea ili HDMI 2.1 sučelja žele kupce usmjeriti prema serijama C i G koje donose sve moderne opcije.

Ova se serija može naći u dijagonalama od 48, 55 i 65 inča, pri čemu najrašireniji model od 55'' ima cijenu od oko 1000 eura. Kao i ostali OLED paneli, zbog svojstva da se svaki pojedini piksel pali i gasi, LG OLED55A23LA ima fenomenalan prikaz crne i posljedično ogroman kontrast. Ono gdje pomalo zaostaje za jačim modelima je vršna svjetlina zbog čega nije idealan za jako svijetle prostore ili smještaj nasuprot prozoru.

OLED paneli nemaju pozadinsko osvjetljenje pa im je profil izrazito tanak
OLED paneli nemaju pozadinsko osvjetljenje pa im je profil izrazito tanak

Ipak, i dalje je njegova svjetlina i kontrast dovoljna za široku HDR podršku koja uključuje sve poznatije formate. Tu su i dalje i odlični kutovi gledanja, oštrina i ukupan doživljaj kvalitete slike. Za razliku od ostalih televizora u ovom cjenovnom rangu koji mahom imaju ekrane s osvježvanjem od 120 ili više Hz, LG A2 ima 60 Hz panel. Izostala je i podrška za VRR, FreeSync i G-Sync te nije ugrađen HDMI 2.1 što je i logično jer televizor ne može prikazati više od 60 sličica u sekundi. To znači da nećete u potpunosti moći iskoristiti mogućnosti gaming konzola nove generacije, ali 60 FPS-a je zapravo u većini slučajeva za konzole dosta, a pozitivno je što ćete moći prikazati HDR pa će dojam i dalje biti impresivan.

Dva para nožica drži velike OLED modele i ne narušava pretjerano estetiku prostora
Dva para nožica drži velike OLED modele i ne narušava pretjerano estetiku prostora

WebOS je već godinama jedna od najboljih Smart TV platformi. Vrlo intuitivno sučelje, podrška za sve najrelevantnije streaming aplikacije, lako dijeljenje ekrana sa svih mobilnih platformi i korištenje više korisničkih profila djelić su mogućnosti sučelja. Tu je i dalje i LG Magic Remote koji poput Wii kontrolera pointerom po ekranu olakšava navigaciju. Televizor pokreće α7 Gen 5 AI procesor koji uz reklamiranu opciju dinamičkog mapiranja nijansi za bolji HDR nudi i projiciranje virtualnog 5.1 zvuka iz dva stereo zvučnika kojima je opremljen ovaj model.

Dizajn je sličan gotovo svim aktualnim modelima s nevjerojatno tankim obrubom ekrana. Veliki televizor stabilnim drži par tankih metalnih nogica.

Najveći konkurenti na našem tržištu su mu Hisense OLED model i Philipsov OLED707 koji za usporedivu cijenu ima 120 Hz i HDMI 2.1 te nešto viši brightenss.