Logitech PRO X - kompaktna, modularna i mehanička tipkovnica

Logitech Pro X, nova je TKL tipkovnica za gamere – jedna od njezinih posebnosti su u potpunosti izmjenjive tipke i tri seta GX prekidača

Stjepan Bilić utorak, 8. listopada 2019. u 12:00

Logitech je predstavio novu TKL tipkovnicu za gamere. Riječ je o kompaktnom, mehaničkom modelu Pro X. Namijenjena je gamerima i odlikuje ju modularni dizajn - korisnici mogu na vrlo lagan način zamijeniti jednu, više ili sve tipke, ovisno prema želji za što je Logitech unutar pakiranja dodao i prigodan alat.

Pro X se može nabaviti u kombinaciji s tri vrste GX prekidača – klikabilnim, linearnim i taktilnim. Klikabilni (GX Blue Clicky) i taktilni (GX Brown Tactile) prekidači imaju hod od 3,7 milimetra i aktiviraju se na udaljenosti od 2 milimetra, dok hod kod linearnih (GX Red Linear) prekidača iznosi 4 milimetra, uz aktivaciju na 1,9 milimetara. Sve tri vrste prekidača se aktiviraju pod pritiskom od 50 grama. Kad smo već kod prekidača, spomenimo i kako tipkovnica ima i 12 programbilnih „F“ tipki.

Budući je tipkovnica namijenjena gamerima, proizvođač očekuje da će se ista često naći unutar ruksaka i torbe. Stoga je USB kabel načinio odvojivim kako bi spriječio njegovo oštećenje i olakšao prijenos tipkovnice. Inače, USB kabel je dužine 1,8 metara i na dijelu koji služi za spajanje na tipkovnicu nalazi se micro USB konektor. Na drugoj računalnoj strani nalazi se USB Type-A konektor.

Kako ovim modelom Logitech cilja na točno određenu grupu kupaca (gamere) tipkovnica je dobila i prigodno RGB osvjetljenje – LIGHTSYNC RGB. Osvjetljenje se može prilagođavati prema želji korisnika pomoću softvera – Logitech G HUB. Tipkovnica omogućava i snimanje do četiri različita profila u vlastitu memoriju.

Tipkovnica će se naći u prodaji tijekom ovog mjeseca po cijenama od 149,99 i 129,99 USD. Prva cijena se odnosi na modularni model, a druga na standardni kod kojeg nije moguće mijenjati tipke. Kupci koji budu željeli promijeniti tipke trebat će set Pro X Switch Kit koji će se prodavati po cijeni od 49,99 USD, a koji se sastoji od 92 prekidača.