Mehanička tipkovnica s ugrađenim DAC-om? Postoji i to

Moondrop Dash tipkovnica je koja nudi hibridno rješenje za audiofile koji vole čuti zvuk 'kliktanja' mehaničkih prekidača. Uz standardne funkcije tipkovnice, ima ugrađen DAC

Matej Markovinović četvrtak, 16. veljače 2023. u 06:00
Moondrop Dash tipkovnica. 📷 Foto: Moondrop
Moondrop Dash tipkovnica. Foto: Moondrop

Osim raznoraznih bežičnih i žičnih slušalica za audiofile, proizvođač Hi-Fi audio opreme Moondrop, u svojoj ponudi ima i – mehaničku tipkovnicu. Riječ je o Moondrop Dash tipkovnici, koja je, zapravo, hibridno rješenje za one koji vole glazbu, a i glasno „kliktanje“ mehaničkih prekidača.

Tipkovnica ima 81. tipku napravljenu od PBT plastike, raspored bez numeričkog dijela te se povezuje pomoću USB-C kabla. Uz sve, rekli bismo, standardne funkcije, Moondrop Dash ima ugrađen i specijalizirani DAC (digital-to-analog converter).

📷 Foto: Moondrop
Foto: Moondrop

„Moondrop Dash ima u sebi Moonriver 2 DSD256 DAC, koji podržava izlaz sa samo 123 decibela omjera signala i šuma, ultraniskom pozadinskom bukom i solidnom rezolucijom“, stoji u opisu tipkovnice na službenoj stranici proizvođača.

Konkretnije, DAC u Moondrop Dashu ima frekvenciju uzorkovanja do 32 bita i 384 kHz, THD+N od 0,0013 posto, SNR od 131 decibel te frekvencijski odziv od 6 Hz, pa do 85 kHz. Unatoč svemu tome, zvuk glazbe ne može se prilagođavati direktno na tipkovnici, što će pojedinim audiofilima vjerojatno smetati.

📷 Foto: Moondrop
Foto: Moondrop

Moondrop Dash teži oko 2,1 kilogram i može se koristiti na Windows i Mac računalima. Osim same tipkovnice i kabla za spajanje, kupci u paketu dobe i alat za vađenje tipki, pet dodatnih tipki za Mac OS te 10 rezervnih prekidača. Cijena je 400 dolara.