Hyperloop koji će povezati Abu Dhabi i Dubai uskoro kreće s izgradnjom

Hyperloop Transportation Technologies instalirat će 10 kilometara dugu trasu Hyperloopa blizu granice ova dva emirata već 2020. godine

Sandro Vrbanus petak, 20. travnja 2018. u 07:00

Američka kompanija Hyperloop Transportation Technologies, slično kao i Virgin Hyperloop One, velikim koracima grabi prema tome da uskoro u pogon pusti prvu potpuno funkcionalnu niskotlačnu cijev u kojoj će moći prometovati putničke kapsule – onako kako je to prije nekoliko godina osmislio Elon Musk. HyperloopTT ovoga je tjedna započeo s izgradnjom prvog testnog Hyperloopa u dužini od 320 metara u francuskom gradu Toulouseu, a putničke kapsule promjera oko 4 metra već su pri kraju svojeg razvoja i do ljeta bi trebale biti spremne za prometovanje.

Hyperloop bi trebao premijeru doživjeti za vrijeme izložbe Expo 2020 Dubai

Gotovo istovremeno predstavnici HTT-a su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima potpisali ugovor koji je prvi korak ka izgradnji prve funkcionalne komercijalne Hyperloop trase, one koja bi u budućnosti trebala povezivati Abu Dhabi i Dubai. U sklopu ovog ugovora već sljedeće će godine biti instalirano prvih 10 kilometara cijevi blizu granice ovih dvaju emirata – ali isto tako i u blizini mjesta gdje će se 2020. godine održati svjetska izložba Expo u koju Dubai ulaže milijarde dolara.

Dirk Ahlborn, CEO HyperloopTT-a izjavio je kako je zadovoljan što UAE kao zemlja gledaju unaprijed, te da će ovim ugovorom moći dobiti najrevolucionarniji, najefikasniji i najbrži sustav prijevoza na svijetu. Osim 10-kilometarske cijevi Hyperloopa sljedeće će godine u pustinji između Abu Dhabija i Dubaija niknuti i inovacijski centar ove kompanije te centar za posjetitelje.

Cijela trasa koja bi povezivala dva najveća grada Ujedinjenih Arapskih Emirata trebala bi biti duga nešto više od 100 kilometara, a ovu bi udaljenost putnici trebali prijeći u samo 12 minuta.

Zanimljivo, i Virgin Hyperloop One je nedavno u Dubaiju predstavio svoj koncept ovog načina prijevoza te su se hvalili da će oni biti prvi koji će tamo instalirati komercijalne niskotlačne tunele za putničke kapsule. Utrka je, dakle, otvorena, a pobjednika bismo trebali doznati za manje od dvije godine.