Virgin Hyperloop One ima funkcionalan prototip putničke kapsule

Iako je Hyperloop još daleko od komercijalne primjene kompanija pod patronatom Richarda Bransona grabi velikim koracima naprijed

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. travnja 2018. u 20:20

Otkako je Sir Richard Branson investirao u kompaniju Hyperloop One, te je preimenovao u Virgin Hyperloopp One, sve češće nam od tamo stižu vijesti o napretku u razvoju novog sustava prijevoza putnika i tereta kroz niskotlačne cijevi. Do sada smo vidjeli rušenje brzinskog rekorda s prototipom platforme koja će nositi kapsule, pa smo vidjeli i putničke kapsule u stvarnoj veličini – pa je sada, logično, red da vidimo i kako ovi vagoni za putnike zaista prometuju kroz tunel.

Jučer je Virgin Hyperloop One objavio kako ih je na testnoj trasi u pustinji Mojave posjetio jedan od partnera, princ Saudijske Arabije Mohammed bin Salman bin Abdulaziz. Kako bi mu, kao predstavniku države koja želi instalirati Hyperloop na svojem tlu, predstavili napredak u razvoju tehnologije, organizirali su prezentaciju vožnje putničkom kapsulom "Vision 2030 Hyperloop Pod" kroz testnu niskotlačnu cijev.

Ova je kapsula izrađena posebno za potrebe Saudijske Arabije i uklopljena je u njihovu "Viziju 2030" – tehnološki projekt koji bi trebao do 2030. godine u ovoj zemlji donijeti veliku tehnološku revoluciju, diverzifikaciju ekonomije kroz ulaganja u druge sektore osim naftnoga, te osigurati budućnost kraljevine kroz održivi razvoj u razdoblju nakon nafte. Saudijska Arabija u taj projekt ulaže 500 milijardi dolara, a čini se kako je i Hyperloop dio njihove vizije.