Leteća jahta – sasvim nova razina luksuza

Ako baš ne znate kamo biste sa silnim milijunima koje imate, a obične su vam jahte već dojadile – švicarska kompanija AirYacht rado će vam ponuditi svoju luksuznu jahtu koju prevozi dirižabl

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 25. travnja 2022. u 11:57

Futuristički koncept jahte koja nije namijenjena plovidbi morem, već zrakom, nastao je kao ideja dvaju švicarskih inženjera, koji su potom osnovali i tvrtku AirYacht i namjeravaju početi proizvoditi ovakve leteće nastambe. Kao što se može vidjeti iz njihovih ilustracija, AirYacht iznutra je zapravo luksuzna 60-metarska jahta, poput onih kakve susrećemo usidrene ljeti i na našoj obali, no izvana je riječ o kapsuli načinjenoj od ugljikovih vlakana koja ne pluta već – leti.

Leti, leti… jahta

Za uzgon je zadužen 200 metara dug i 50 metara širok cepelin, koji se od jahte (u ovom slučaju pretvorene u gondolu) može i odvojiti, jednom nakon što je "usidri" na željenu lokaciju. AirYacht nudi uobičajeni luksuz, pa u svojih 750 m2 životnog prostora, 350 m2 terase,i do šest kabina može ugostiti 12 putnika. Osim kabina, tu su i sadržaji poput jacuzzija, bazena, spa zone, teretane, ali i garaža za vozila te čak i helidrom na krovu.

Kad je riječ o pogonskom sustavu, on se sastoji od dirižabla koji bi trebao biti pogonjen čistom energijom dobivenom iz vodikovih ćelija. U njemu su dodatne kabine za tri člana posade, a trebao bi moći postići brzinu leta od preko 90 km/h uz plafon leta od oko 3.000 metara. Autonomija s jednim punjenjem goriva trebala bi biti oko tjedan dana, što će gostima u "jahti" omogućiti sasvim pristojan odmor ili krstarenje.

Osim na tlo, AirYacht se može spustiti i u na vodenu površinu, no vlastiti pogon nema – pa će, bilo gdje da je parkirana, služiti tek kao statični objekt.

Švicarci su najavili da se ova inovativna i neobična jahta može već sada naručiti, a prva isporuka kupcu za sada je zakazana za kraj 2026. godine. Cijena – nepoznata.