Pojavio se još jedan prototip letećeg putničkog drona

Izraelski startup AIR prikazao je javnost svoj prototip letećeg taksija u punoj veličini. Na njemu rade već pet godina, a nadaju se kupcima isporučiti prve primjerke tijekom 2024. godine

Sandro Vrbanus četvrtak, 12. svibnja 2022. u 05:30

Teško je već i pobrojati sve startupe diljem svijeta koji se bave razvojem putničkih dronova, autonomnih ili poluautonomnih letećih taksija za prijevoz putnika ili tereta. Tom se velikom nizu sada sa svojim prvim prototipom u punoj veličini priključio izraelski startup AIR, koji na razvoju svoje multirotoske eVTOL letjelice radi već pet godina.

Do sada su javnosti bili predstavili tek koncepte i umanjeni prototip u 60% veličine finalnog proizvoda. Prošloga tjedna, pak, na poznatoj konjičkoj utrci Kentucky Derby, premijeru je doživio njihov prvi prototip letjelice pune veličine.

Električna multirotorska (eVTOL) letjelica AIR ONE polijeće vertikalno uz pomoć osam rotora, ukupne snage elektromotora od 575 kW. Prilikom horizontalnog leta dio uzgona pomažu joj stvarati i fiksna krila, pri čemu bi joj dolet s jednim punjenjem baterije trebao biti oko 180 kilometara, uz najvišu brzinu od 250 km/h i brzinu krstarenja od 160 km/h.

Proizvođač navodi da će vrijeme autonomije biti oko sat vremena, a u istom će se vremenu baterije moći napuniti od 0 do 100% kapaciteta. Nosivost ovog letećeg taksija biti oko 200 kilograma. U njega, dakle, stanu tek dvije osobe s ručnom prtljagom. Nakon leta, krila i stajni trap će se moći sklopiti, pa će cijeli dron biti moguće parkirati u prosječnu automobilsku garažu ili ga prevoziti na prikolici za prijevoz automobila.

Kompanija najavljuje da će AIR ONE uskoro započeti s procesom certificiranja kod FAA. Potom će prve testne letove s posadom odraditi u trećem tromjesečju ove godine. Certifikacija prototipa trebala bi biti dovršena 2023., a prve isporuke kupcima najavljene su za 2024. godinu. Cijena osnovnog modela drona AIR ONE bit će oko 150.000 dolara, a prednarudžba se može ostvariti već sada, uplatom pologa od 1.000 dolara.