U Nizozemskoj otvoren najveći europski centar za razvoj Hyperloopa

Najveći europski pogon za testiranje tehnologija transporta kapsula u niskotlačnim tunelima otvoren je prošloga tjedna, a u njemu će svi zainteresirani moći ispitivati svoja tehnološka rješenja

Sandro Vrbanus nedjelja, 31. ožujka 2024. u 16:02

U nizozemskom je gradu Veendamu otvoren European Hyperloop Center, postrojenje za testiranje kontroverzne tehnologije brzog transporta u niskotlačnim cijevima, poznate kao Hyperloop. U njemu se već nalazi 420 metara duga testna cijev tunela, čak i s jednim "raskrižjem", u kojem će tamošnja kompanija Hardt Hyperloop testirati svoje tehnologije.

Centar je prošloga tjedna službeno otvoren i kao takav spreman za prva testiranja. Plan je u njemu razvijati i ispitivati tehnologije ključne za funkcioniranje nekog budućeg sustava Hyperloopa, kao što su magnetska levitacija transportnih kapsula, pogon, tehnologije stabilizacije, ali i mijenjanje kolosijeka, pa je stoga cijev izvedena u obliku slova Y.

Testni pogon nastao je kao javno-privatno partnerstvo, uz sudjelovanje više od 25 kompanija i organizacija, a prvi je centar tog tipa i veličine u Europi, koji nudi mogućnosti testiranja Hyperloopa u stvarnim uvjetima. Hardt Hyperloop prva je kompanija koja će svoje sustave tamo ispitivati, a sudjelovala je i u izgradnji samog centra. Kažu da je tamošnja cijev tunela već spremna za testiranja prometovanja kapsula brzinama do 100 km/h.

Međutim, centar je zamišljen kao otvorena platforma, gdje i vanjske kompanije mogu doći ispitivati svoja tehnološka rješenja. Otvorenje je bilo i prilika da pokretači novog testnog postrojenja podsjete javnost na očekivane prednosti Hyperloopa kao načina prijevoza. Prema njima, procjenjuje se da će troškovi infrastrukture pri izgradnji mreže tunela biti niži nego u slučaju klasične brze željeznice, Hyperloop će se lakše integrirati u prostor od ostalih oblika prometne infrastrukture, a naposlijetku, njime će se voziti uz 10 puta niže troškove energije nego kod automobila ili zrakoplova.

No, sve navedeno – kao i cijeli koncept novog načina transporta – i dalje je samo u teoriji. European Hyperloop Center ima zadatak pomoći realizirati to i u praksi.