Apple u Kini tijekom četvrtog kvartala isporučio 20% manje iPhonea

Prema istraživanju tvrtke IDC, Apple je u četvrtom kvartalu prošle godine zabilježio pad isporuka svojih iPhonea od 19,9 posto na godišnjoj razini

Matija Pavlić utorak, 12. veljače 2019. u 13:00

Prema istraživanju koje je proveo IDC, Apple je na kineskom tržištu tijekom četvrtog kvartala prošle godine zabilježio pad isporuka od 19,9%. Tijekom spomenutog razdoblja tvrtka iz Cupertina bila je četvrti najveći proizvođač mobilnih uređaja na kineskom tržištu i to s udjelom od 11,5%.

Razlozi za pad isporuka su višestruki, od stagnacije samog tržišta pametnih telefona do trenutačnog trgovinskog sukoba između Kine i SAD-a koji je rezultirao rastom prodaje domaćih kineskih proizvoda u odnosu na američke.

Tu je i primjer entry-level iPhone XR modela koji u Kini zbog snažnog američkog dolara stoji više nego Mate 20 Pro tvrtke Huawei (tvrtka iz Cupertina je ovom problemu doskočila smanjenjem veleprodajne cijene ovog modela).

Inače, kineskim tržištem pametnih telefona dominiraju domaći kineski proizvođači. Vodeći je Huawei s tržišnim udjelom od 29%, nakon čega slijede tvrtke Oppo i Vivo s tržišnim udjelom od 19 odnosno 18,8%.