WhatsApp, Threads, Signal i Telegram uklonjeni iz App Storea u Kini

U potezu, koji se može protumačiti kao odgovor na zapadni "napad" na TikTok, kineski su regulatori donijeli odluke kojima se nekim aplikacijama brani rad na tamošnjem tržištu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 22. travnja 2024. u 06:00

Protekloga petka Apple je iz svoje trgovine aplikacija na kineskom tržištu povukao Metine aplikacije WhatsApp i Threads. Učinili su to jer ih je na takav drastičan potez prisilio kineski regulator, zadužen za provođenje zakona vezanih za kibernetičku domenu. Dvije aplikacije istog developera moraju biti uklonjene, kako to tumače kineski regulatori, zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. S druge strane, Facebook, Instagram i Messenger istog vlasnika ostali su dostupni kineskim korisnicima.

Odgovor na ideju o zabrani TikToka?

Potez kineskih vlasti može se tumačiti kao izravni odgovor na nedavno prihvaćeni prijedlog, kojim bi se TikTok mogao zabraniti na tržištu SAD-a, pa neki već pišu da se ovdje radi o novoj eskalaciji "tehnološkog rata" između dvaju velesila.

S druge strane, istodobno su s App Storea uklonjeni i Signal (također američka aplikacija za sigurno dopisivanje), ali i Telegram, čije je sjedište sada u Dubaiju, ali su mu osnivači Rusi – tako da se zabrana može tumačiti i kao udar na aplikacije za dopisivanje općenito. Neslužbene informacije, koje prenosi NYT, kažu da je na tim aplikacijama pronađen određeni sadržaj vezan za kinesku vlast, primarno uz predsjednika Xi Jinpinga, pa se zabranom želi suzbiti daljnje širenje takvih sadržaja.

Gledano službeno, Kina je prošle godine donijela zakon prema kojem se svi developeri mobilnih aplikacija kao takvi moraju registrirati na tom tržištu. Rok za to je istekao 1. travnja, pa se to navodi kao razlog povlačenja određenih aplikacija.