Covid potvrde, Dinamo i Euro – što smo sve guglali ove godine?

Google je danas objavio svoj tradicionalni godišnji pregled najtraženijih pojmova. U Hrvatskoj je na prvom mjestu pojam "euro", vjerojatno i zbog nogometnog prvenstva i zbog najavljene promjene valute

Sandro Vrbanus srijeda, 8. prosinca 2021. u 17:27

Tradicionalni godišnji pregled trendova, koji su obilježili godinu na izmaku, objavljen je danas u sklopu servisa Google Trends. Još jednom je i Hrvatska obuhvaćena ovim istraživanjem, tako da imamo prilike vidjeti što su naši sugrađani guglali i tako dobiti uvid u stanje uma nacije tijekom 2021. godine.

Nogomet, izbori, Covid i serije

Na prvom mjestu najtraženijih pojmova Google je smjestio "Euro". Ovaj pojam vjerojatno je izbio na vrh iz dva razloga. Naime, ovog je ljeta održano odgođeno Europsko nogometno prvenstvo, a nogomet je tradicionalno vezan uz najtraženije pojmove u našoj zemlji. No, posljednjih se mjeseci nešto više piše o u ulasku Hrvatske u eurozonu, tj. o zamjeni kune eurom, pa je moguće da je dio pretraživanja ovog pojma vezan i uz to. Podsjetimo, na lokaliziranim kovanicama eura, od početka 2023. godine, trebao bi se naći i Nikola Tesla.

Na ljestvici najtraženijih pojmova slijede "izbori", što je usko vezano uz lokalne izbore održane krajem svibnja. Nakon toga slijedi "Ambasadorova kći" – no, tu nije riječ o nekakvoj kćeri nekog ambasadora, već o turskoj sapunici koja se emitira na jednoj nacionalnoj televiziji. Potom slijedi neizostavna poveznica s pandemijom, pojam "COVID potvrda".

Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj 2021. godine
Najtraženiji pojmovi u Hrvatskoj 2021. godine

Popis stanovništva, Balašević, Squid Game…

Potom se vraćamo nogometu. Peti najtraženiji pojam ove godine je "Dinamo – Tottenham", vezan uz veliku pobjedu zagrebačkog kluba nad favoriziranim Englezima. Dinamo je kao pojam u digitalnom svijetu očito vrlo popularan, jer se njegovo ime nedavno našlo i na popisu najkorištenijih lozinki na našim prostorima.

Na šestom je mjestu još jedan pojam iz digitalne domene, "Popis stanovništva", koji je ove godine prvi puta djelomično održan putem Interneta, pa je logično bilo za očekivati da će se Hrvati okrenuti Googleu u potrazi za uputama kako se samopopisati.

U top 10 najtraženijih još su se plasirali Đorđe Balašević, u veljači preminuli novosadski kantautor, Eurosong, megapopularna korejska serija Squid Game te Hrvatska – Rusija, još jedna nogometna utakmica, ovoga puta ona kvalifikacijska za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


In-ear slušalice s BT 5.0 aptX™ tehnologijom

MARSHALL Minor II

12 sati reprodukcije glazbe, višesmjerni kontrolni gumb, funkcija pauze pomoću magneta, ugrađeni mikrofon omogućava razgovore ili snimanje glasovnih bilješki putem uređaja,14.2 mm driveri, 20 Hz–20 kHz, 117 dB SPL.

669 kn 969 kn Kupi

3-sistemski podni zvučnici

DAVIS ACOUSTICS Hera 150

Značajno poboljšava rezultate slušanja, korištenjem novog woofera koji omogućuje bolje spuštanje u bas. 42 -20,000 Hz, 4 ohma, 92 dB, 150 W

4.699 kn 4.799 kn Kupi