EU digitalne COVID potvrde od danas dostupne putem portala e-Građani, evo kako do 'covid putovnice'

Građani Republike Hrvatske od danas mogu putem portala e-Građani zatražiti svoju EU digitalnu COVID potvrdu – koja potvrđuje da su cijepljeni, negativni na COVID-19, odnosno da su ga preboljeli

Sandro Vrbanus utorak, 1. lipnja 2021. u 09:58

Od danas su u Europskoj uniji u primjeni "COVID putovnice", odnosno službenim imenom EU digitalne COVID potvrde – dokumenti koji dokazuju da je njihov vlasnik "siguran" kad je riječ o koronavirusu, odnosno da može putovati preko granica, posjećivati razna okupljanja poput svadbi i slično. Potvrda se izdaje građanima na temelju podataka o cijepljenju, testiranju ili preboljenju (o čemu više u okviru).

Republika Hrvatska svojim je građanima omogućila da svoju COVID putovnicu izvade putem nedavno redizajniranog servisa e-Građani, a ona se izdaje u obliku .pdf dokumenta s QR kodom koji sadrži sve podatke potrebne onima koji će te potvrde pregledavati. Nažalost, digitalne COVID potvrde nije moguće na mobitelima uvesti u Googleov ili Appleov digitalni novčanik (Wallet), kao što je, primjerice, slučaj s boarding passovima za letove avionom i sličnim propusnicama, a što bi značajno pojednostavilo korištenje.

Kako do COVID putovnice?

Kako biste i sami došli do potvrde potrebno je otići na novi site za EU digitalne COVID potvrde, ili izravno na dzpeg.akd.hr. Kako biste toj stranici pristupili, morat ćete se prijaviti se na e-Građane putem vjerodajnice 2. ili 3. razine (detalje o njima možete pronaći ovdje).

Nakon ulaska u sustav, potrebno je kliknuti na "Zatraži potvrdu", potvrditi OIB i e-mail adresu na koju želite da vam se potvrda dostavi, te klikom na "Pošalji zahtjev" dovršiti postupak – i to je to. Na istom se mjestu nalazi i povijesni pregled zahtjeva te eventualno aktivna COVID potvrda koju ste ranije izvadili.

Zanimljivo, na samoj se potvrdi, osim QR koda i podataka o vlasniku, nalazi i "lozinka za mobilnu aplikaciju", no aplikacija za korištenje potvrda još uvijek nije dostupna. Ovo je možda naznaka da bi uskoro mogla biti.

Potvrde izdane u Hrvatskoj vrijede diljem Europske unije. Osim online, potvrdu, ako baš želite, možete zatražiti i u poslovnicama HZZO-a uz predočenje identifikacijskog dokumenta. Sve o EU digitalnim COVID potvrdama možete pronaći i na novoj web stranici eudigitalnacovidpotvrda.hr.