Hrvatska pri vrhu EU prema broju bankomata, raste korištenje e-bankarstva

Istraživanje Doprinos banaka rastu i razvoju u Hrvatskoj, koje je objavila Hrvatska udruga banaka, otkriva koliko smo kao potrošači skloni internetskom bankarstvu i digitalizaciji

Sandro Vrbanus srijeda, 22. studenog 2023. u 06:00

Hrvatska udruga banaka objavila je svoju redovitu publikaciju "HUB Analize 77: Doprinos banaka rastu i razvoju u Hrvatskoj", u koju su uključili i podatke o korištenju digitalnih usluga u bankarskom sektoru na našem tržištu.

"Banke potiču inovacije, ulažu znatna sredstva u informacijsku tehnologiju i posredno doprinose razvoju IKT sektora", poruka je na početku izvješća. Financijski sektor, u kojem banke sudjeluju s oko 70%, dvanaesti je najvažniji sektor u gospodarstvu Republike Hrvatske s izravnim udjelom u BDP-u od 4,2%. Kao takav, najproduktivniji je to sektor u gospodarstvu, s najvećom dodanom vrijednosti po zaposlenom. Iako banke izravno stvaraju oko 3% BDP-a, udjeli banaka u kapitalu i rezervama gospodarstva od gotovo 10% i novim investicijama (4-15% ovisno o vrsti) ukazuju na važnost banaka koja je veća od izravnog udjela u BDP-u.

Gledano prema pokazatelju "produktivnost po zaposlenom" u bankama u Hrvatskoj prosječni zaposlenik godišnje ostvaruje 88.132 eura bruto dodane vrijednosti. Za usporedbu, u IKT sektoru to iznosi značajno manje, 49.260 eura.

58% građana koristi e-bankarstvo

Investicije banaka u nove tehnologije omogućile su poboljšanje ponude koja je zaslužna za dobar položaj Hrvatske u usporedbi s drugim članicama EU kad je riječ o korištenju Interneta za obavljanje bankarskih usluga. Hrvatska je prema tom pokazatelju, s udjelom od 58% korisnika online bankarstva, tik ispod prosjeka EU (59,7%), a ispred zemalja poput Njemačke, Italije ili Slovenije, za kojima inače zaostaje prema većini socioekonomskih pokazatelja.

📷 Eurostat, HUB
Eurostat, HUB

Ubrzana digitalizacija bankarskog sektora posljednjih godina, potaknuta i pandemijom, donijela je smanjenje broja bankomata. S njih gotovo 160 na 100.000 odraslih stanovnika 2019. godine, Hrvatska ih sada ima 126. Čak i s tim padom, treća je u Europskoj uniji, iza Austrije i Portugala.

📷 HUB
HUB

Bilježi se i kontinuirani rast prihvaćanja novih tehnologija tijekom posljednjih godina. Broj transakcija internetskim i mobilnim bankarstvom po stanovniku u Hrvatskoj trenutačno iznosi 7. Za usporedbu, 2014. godine iznosio je tek manje od 3.