Padaju rekordi u iznosima potrošenima na mobilne aplikacije

Pandemija je preselila mnogo toga online, pa je korištenje mobilnih aplikacija i dalje u porastu. Osim toga rastu i iznosi potrošeni na njih, kao i vrijeme provedeno pred ekranima mobilnih uređaja

Sandro Vrbanus petak, 9. listopada 2020. u 06:00

Analitičari kompanije App Annie, specijalizirane za praćenje tržišta mobilnih aplikacija, objavili su izvješće za treće tromjesečje ove godine koje govori o povećanim izdvajanjima za mobilne aplikacije – dakako, uslijed pandemije koronavirusa. Trendovi koji su uočeni u prvoj polovici godine, kada je lockdown u svijetu primorao mnoge da se prebace na rad od kuće, nastavili su se i u razdoblju od srpnja do rujna.

Korisnici su, kaže analiza, u ova tri mjeseca preuzeli ukupno čak 33 milijarde novih mobilnih aplikacija na svoje uređaje, na što su potrošili za sada u jednom tromjesečju rekordnih 28 milijardi američkih dolara. Ovaj kvartal tako je zabilježio 20%-tni rast u prihodima u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Mjesečno vrijeme provedeno pred ekranima mobilnih uređaja također je nastavilo rasti. U protekla tri mjeseca ono je iznosio ukupno oko 180 milijardi sati na mjesec, što je porast od 25% u odnosu na lanjske podatke.

Razlike Androida i iOS-a

Kada se podaci podijele po mobilnim platformama, vidljivo je da je Googleov Play Store zabilježio porast od 10% u preuzimanju mobilnih aplikacija. Na njega otpada gotovo 25 od 33 milijardi novih preuzimanja. Ostalih nešto manje od 9 milijardi aplikacija preuzeto je s Appleovog App Storea, koji je u promatranom razdoblju zabilježio nešto veći porast broja preuzimanja, odnosno 20%.

Ako pak promatramo prihode, situacija je obratna. Googleova trgovina aplikacija uprihodila je 10 milijardi dolara (uz porast od 35%), dok je Appleova zaradila više, čak 18 milijardi dolara, ali uz nešto sporiji rast, koji je iznosio 20% u odnosu na isti period 2019. godine.

Razlike među glavnim OS-ovima vidljive su i u vrsti aplikacija koje se s njih preuzimaju. Na Play Storeu na igre otpada 45% preuzimanja, u usporedbi s tek 30% igara koje korisnici traže na App Storeu.

TikTok i dalje #1

Na prvom mjestu najtraženijih aplikacija i dalje je TikTok, a slijede ga Facebook i WhatsApp. Aplikacija za video konferencije Zoom pala je s drugog na četvrto mjesto. Ako se gledaju podaci o aktivnim korisnicima, Facebook je i dalje nedodirljiv. Njihove aplikacije Facebook, WhatsApp, Messenger i Instagram drže prva četiri mjesta, a slijede ih Amazon, Twitter, Netflix, Spotify, i naravno, TikTok.

📢 Besplatna dostava

LOGITECH G502

Stigli su novi članovi legendarne G502 obitelji!

699kn 92,77 € Kupi

📢 Za odvažne!

ROG gaming laptopi

Serija laptopa za najbolji gaming doživljaj. Pretvara svaku igru u realistično iskustvo.

11999 kn 1.592,54 € Kupi


JBL Stage akcija!

JBL

Pronađi JBL Stage seriju zvučnika po sniženim cijenama.

Kupi

In-ear slušalice

MARSHALL Mode EQ

Snažan zvuk uz minimalno izobličenje, Mode EQ, daljinski, 20 Hz – 20 kHz, 100 dB, 18 ohma, mikrofon, kabel otporan na petljanje.

599 kn 79,50 € Kupi

Streaming pojacalo

ROKSAN ATESSA

BluOS , širok izbor digitalnih i analognih prikljucaka i veza, Bluetooth, AirPlay 2, kompatibilan s MQA i FLAC, 130W (4 ohma).

14.990 kn 1.989,51 € Kupi