Korištenje mobilnih aplikacija u uvjetima pandemije značajno poraslo

Analitičarska kuća App Annie objavila je svoje izvješće za prvu polovicu godine, obilježenu pandemijom bolesti COVID-19, u kojoj je korištenje mobilnih aplikacija povećano za oko 25%

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 17. kolovoza 2020. u 19:00

Ono što smo znali, naslućivali ili vidjeli svatko na svojem vlastitom primjeru, sada su potvrdili i podaci. Analitičarska kuća App Annie koja se bavi analizom tržišta mobilnih aplikacija objavila je podatke o njihovom korištenju za prvu polovicu godine. Nakon početka pandemije, u ožujku, vidljiv je velik rast korištenja mobilnih aplikacija, i to poglavito onih poslovnih i namijenjenih video konferencijama i radu na daljinu.

Korištenje poslovnih aplikacija poraslo je za čak 220% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U prvih šest mjeseci 2020. godine korisnici diljem svijeta su u njima proveli 1,6 bilijuna sati, te na njih potrošili oko 50 milijardi dolara. Prosječni korisnik je u mobilnim aplikacijama proveo nešto više od 4 sata dnevno.

Skok od nekoliko godina u budućnost

Nimalo iznenađujuće, aplikacije koje su zabilježile najveći porast popularnosti su Zoom, Microsoft Teams, Google Meet, LinkedIn te Cisco WebEx. Osim ovog strogo poslovnog segmenta rast su zabilježile i aplikacije za mobilna plaćanja, te one edukacijske, namijenjene učenju na daljinu.

App Annie
App Annie

S porastom korištenja mobitela i aplikacija porasli su i prihodi od oglašavanja. Prikazivanje oglasa korisnicima unutar aplikacija u prvoj je polovici ove godine više za čak 70% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Dok je pandemija ekonomski neke sektore, poput turizma, vratila i više od 10 godina unatrag, App Annie kaže kako je za industriju mobilnih aplikacija ona donijela skok od nekoliko godina – u budućnost. Prihvaćanje tehnologija, količina poslovanja i općenito korištenja mobitela kakva je viđena ove godine u normalnim bi se okolnostima mogla očekivati tek za dvije do tri godine. Kad je riječ o e-trgovini, taj skok je još i veći: bez pandemije ovogodišnje bismo rezultate postigli tek za 4 do 6 godina.

App Annie
App Annie