Svjetska banka preporuča smanjenje plaća kako bi radnici konkurirali robotima

Napredak tehnologije sve više utječe na tržište rada, gasi radna mjesta i otvara neka nova. U Svjetskoj banci imaju kontroverzan prijedlog kako se nositi s time

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 23. travnja 2018. u 14:16

Svjetska banka izdala je prošloga petka prvi radni tekst svojeg redovitog godišnjeg dokumenta o stanju razvoja svijeta – World Development Report 2019. Osnovna tema ovogodišnjeg izdanja ove publikacije jesu promjene u prirodi poslova, tj. sve ono što budućnost donosi na tržište rada u ovoj i narednim godinama, a Svjetska banka uz snimanje stanja u brojnim državama donosi i preporuke za vlade diljem svijeta o tome kako se nositi s ovim promjenama.

Nama najzanimljivija tematika je ona koja se tiče tehnologije i njezinog utjecaja na radna mjesta, obično ona niže plaćena na kojima se obavljaju jednostavniji i repetitivni zadaci koje će u skorijoj budućnosti lako preuzeti strojevi, roboti, softver i drugi oblici automatizacije. Na takvim radnim mjestima često se može zaraditi tek minimalna plaća, koja je u nekim slučajevima i kao takva prevelika u odnosu na troškove strojeva koji bi mogli obavljati navedene poslove.

Ukidanjem minimalca do bolje konkurentnosti radnika?

Stoga u Svjetskoj banci daju preporuku: dodatno je, kažu, potrebno deregulirati tržišta rada, omogućiti kompanijama da iziđu iz obveze plaćanja minimalne plaće, te da u tom slučaju sa zaposlenima dijele dobit od poslovanja. Preporuke se prije svega odnose na manje kompanije gdje su zaposleni istovremeno i vlasnici, te za manje razvijene zemlje.

Smanjivanje osnovnih plaća za početnike, studente, praktikante i slične zaposlenike povećalo bi zapošljivost ljudi i umanjilo utjecaj sve pristunije automatizacije na zaposlenost, stoji u izvješću Svjetske banke.

Uz smanjenje plaća treba provesti i smanjenje administracije kod zapošljavanja i otpuštanja, jer će i s time radnici biti jeftiniji – u usporedbi s tehnologijom.

Ne treba naglašavati da su sindikati i ostale udruge koje se brinu o pravima radnika diljem svijeta žestoko reagirali na ove preporuke, navodeći da Svjetska banka ne vodi nikakvog računa o dobrobiti radnika i njihovoj socijalnoj sigurnosti, te ne uzima u obzir relativnu snagu poslodavaca koji bi ovakva nova pravila vrlo lako mogli izigrati i iskorištavati zaposlenike za sve manju plaću.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 kn Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 kn 2990 kn Kupi