Wordle je bio najtraženiji pojam u svijetu, a Ukrajina u Hrvatskoj 2022. godine

Prema analitici koju je tradicionalno krajem godine izbacio servis Google Trends, na njihovoj internetskoj tražilici Hrvati su ove godine bili najviše zainteresirani za sport i nekoliko preminulih osoba

Sandro Vrbanus srijeda, 7. prosinca 2022. u 17:31

Jedno od najzanimljivijih pitanja na koje Google odgovara krajem godine je ono "što smo ove godine najviše guglali?". Ove godine, reklo bi se – kakva godina takvi i trendovi na Googleu, pa su liste najtraženijih pojmova popunjene imenima preminulih osoba, pojmovima vezanima za rat u Ukrajini te tu i tamo sportskim pojmovima.

Svijet: od Wordlea do Đokovića

Krenimo redom, prvo globalna lista. Najtraženiji pojam na Googleu općenito u svijetu ove godine je internetska senzacija, igra pogađanja riječi Wordle. Nakon toga slijedi je pojam "India vs England", vezan uz partiju kriketa igranu sredinom godine. Treća je Ukrajina, četvrta kraljica Elizabeta, a na petom mjestu ponovno je kriket, i pojam "Ind vs SA" (dakle meč Indije i Južnoafričke Republike).

Kad je riječ o slavnim osobama, pri vrhu svjetskog trendinga su Johnny Depp, Will Smith, Amber Heard, Vladimir Putin i Chris Rock. Sudski proces, rat i jedan šamar bili su dovoljni da popune prvih pet mjesta u pretraživanju živih ljudi. Kad je riječ o pokojnicima, najčešće su se pretraživali kraljica Elizabeta, Betty White, Anne Heche, Bob Saget i Aaron Carter.

Od sportaša najtraženiji je bio Novak Đoković, od filmova Thor: Love and Thunder, a od sportskih događaja Svjetsko nogometno prvenstvo.

Hrvatska: od Ukrajine do Dinama

Invazija Rusije na Ukrajinu, kažu iz Googlea, izazvala je niz negativnih posljedica na globalnoj razini, pa ne čudi to da se na Googleu najviše pretraživao pojam Ukrajina. Tako je bilo u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Sljedeća tri mjesta zauzeli su prerano preminuli Matej Periš, Mislav Bago i Aki Rahimovski, a potom slijedi aktualno Svjetsko prvenstvo.

Nogomet je najpopularniji sport u Hrvata, pa je tako i na listi najguglanijih događaja ove godine. Prvi sportski događaj je Svjetsko prvenstvo u Katru, a slijede utakmice Hrvatska – Francuska (Liga nacija), Hrvatska – Maroko (SP), pojam Liga nacija, a potom Dinamo – Salzburg (Liga prvaka). Dinamovi okršaji sa Chelseajem, Milanom, Sevillom i Hajdukom također su ušli u top 10 najtraženijih sportskih pojmova ove godine.

Najtraženiji film u Hrvatskoj ove godine bio je Top Gun, a ostali popularni su Purple Hearts, Batman, Don't Look Up i Uncharted. Od serija najbolje su prošle Nevjera, Euforija, Kumovi, Zmajeva kuća i Dahmer, a u kategoriji realityja Gospodin Savršeni, Zadruga 5, Ples sa zvijezdama, Survivor i Život na vagi.

Najčešće pretraživani pojmovi u Hrvatskoj 2022. godine
1. Ukrajina
2. Matej Periš
3. Mislav Bago
4. Aki Rahimovski
5. Svjetsko prvenstvo u Katru
6. Hrvatska - Francuska
7. Toma Zdravković
8. Hrvatska - Maroko
9. Liga nacija
10. Dinamo - Salzburg