Pljačka svih pljački: La Casa de Papel

Ljubav i zločin. El Profesor je čovjek s planom bez mane, i protumjerama ako nešto pođe po krivu, što se zbog raznolikih ljubavi ekscentričnih likova i događa.

Hrvoje Mostarac nedjelja, 31. svibnja 2020. u 07:00

La Casa de Papel (Money Heist, 2017-) je serija u kojoj El Profesor (Álvaro Morte) i njegov tim isplaniraju savršenu pljačku, najveću u povijest Španjolske. Seriju je režirao Álex Pina (White Lines), a sve četiri sezone su dostupne na Netflixu. Četvrta je izašla 3. travnja, a može se očekivati i peta sezona serije koja se sa 65 milijuna gledanja nalazi u top 10 najgledanijih naslova u povijesti Netflixovih originala. Serija je osim na izvornom španjolskom jeziku dostupna i na engleskom, koji ipak nije za preporučiti.

Kao što izvorno ime serije La Casa de Papel (Kuća od papira) sugerira, protagonisti u prvoj sezoni provaljuju u Kraljevsku kovnicu novca s ciljem da naštampaju što je više novca moguće. U nju ulaze svjesni da će za to vrijeme biti opkoljeni - takva je situacija također dio plana po kojem El Profesor kroz diverziju i odugovlačenje kupuje što više vremena (iliti novca) prije eventualnog bijega. Duh serije sačinjava ta zanimljiva kombinacija očito bezizgledne situacije i El Profesorove iznenađujuće spremnosti i snalažljivosti.

Kao unaprijed iskalkuliran, strateški dio pljačke je već sam po sebi zanimljiv, no on je tek jedna polovica serije. Druga polovica su likovi kojima El Profesor nameće glavno pravilo o izbjegavanju osobnih veza. Zbog toga likovi imaju kodna imena, dodijeljena prema nazivima svjetskih gradova - Berlin, Denver, Helsinki, Moscow, Nairobi, Oslo, Rio i Tokio u prvoj sezoni, te Bogota, Lisbon, Manila, Palermo i Stockholm koji se pridružuju u trećoj sezoni.

Unatoč El Profesorovom trudu da izbjegne bliskost koja bi kompromitirala plan, na put mu staju upravo ljudski faktori. U duhu španjolskog senzibiliteta, to se u seriji najčešće događa zbog varijacija na temu ljubavi, počevši od opsesivnih i LGBT ljubavi pa sve do Stockholmskog sindroma. Vrijeme koje su proveli zajedno u pripremi za pljačku umjesto profesionalizma je ojačalo njihove prijateljske, ljubavne i obiteljske osjećaje.

U prve dvije sezone, fronta LGBT-a je Helsinki (Darko Perić) kao ćelavi i bradati gay Srbin snažne građe koji, između ostaloga, na oduševljenje onih koji ga razumiju tu i tamo zna provaliti u seriji neprevedene fraze kao "mamicu ti *****".  U trećoj i četvrtoj sezoni, LGBT dimenzija dobiva i više pažnje u vidu transrodne osobe, Manile, te psihotičnog gay vođe nove pljačke, Palerma, o čijoj neuzvraćenoj ljubavi prema Berlinu kao srodnoj duši saznajemo više u brojnim flashbackovima.

Osim LGBT elemenata, nastoji se uvrstiti i girl power narativ, i to najčešće kroz lik Nairobi. Za razliku od LGBT scena koje su humoristične ili emotivne, scene u kojima se nastoji ojačati pojam žene su nepromišljeno neugodne. Kroz cijelu seriju, Nairobi umjesto isprsavanja postiže razumijevanje gledatelja tek jednom kada ohrabruje tim tako što im govori da se oslobode straha i nastave raditi - kao što za žene život ide dalje unatoč njihovom cjeloživotnom strahovanju poput onog pri vraćanju doma po noći.

Politički, osim protivnika kapitalizma, seriju svojataju i zagovaratelji socijalizma koji tvrde da je simbolizam jači nego što ustvari jest. Primjerice, scena iz treće sezone u kojoj manji dio ukradenog novca izbacuju iz cepelina iznad grada, kao i sve, služi tek kao čin koji je manji dio većeg plana. El Profesor na kraju druge sezone eksplicitno govori o čemu se zapravo radi - o tome kako institucije čine isto što i oni (stvaraju i uzimaju novac iz ničega), samo što one nisu tretirane kao kriminalci.

To ilustrira govoreći o tome kako nitko ne vidi kao lopova Europsku središnju banku "koja je u 2011., 2012. i 2013. godini napravila 171, 185 i 145 milijardi eura iz ničega i dala ih bankama". El Profesor odlučuje učiniti isto što i ESB, ali ne za neke socijalističke ideale, pa ni protiv kapitalizma direktno, već za sebe i svoj tim - za grupu "gubitnika" koja jednim uspješnim pothvatom želi steći dovoljno novca da se "zauvijek udalji" od tog svijeta. Nakon što su u trećoj i četvrtoj sezoni iz dobrog razloga ponovno prisiljeni na pothvat, daje se do znanja da je sva svrha i smisao postao upravo novi pothvat i njegova uspješna izvedba.

Zabuna o socijalističkom tonu serije je prije svega potaknuta drugarskim sentimentom zajedničke borbe kojoj na put staje iskvareni sustav. Taj sentiment najviše budi i pojačava uvrštavanje pjesme Bella ciao (Goodbye beautiful/Zbogom ljepotice), kao jedne od najpoznatijih i najprivlačnijih pjesama s političkim konotacijama.

Osim pjesme, crvena boja kombinezona u koje su odjeveni može biti protumačena kao simbol revolucije, a može biti i da je izabrana jednostavno kao dominantna boja. S druge strane, maske Salvadora Dalía su sporan element. Premda su maske danas simbol otpora, Dalí je podržavao Francovu diktaturu (1936-1975) koju je karakterizirao upravo fašizam. Jedni tvrde da je poanta u ironiji, dok drugi ističu asocijaciju na Dalíjev nadrealizam. Skupa s pjesmom Bella ciao koja izađe iz fokusa nakon prve dvije sezone, u trećoj i četvrtoj sezoni oslabi i šarm serije. Za razliku od prvog pothvata koji je kompletiran u dvije sezone, drugi pothvat nije završio nakon treće i četvrte sezone - iz čega očito slijedi da će biti i pete sezone.

Taj višak vremena ispunjen je s još intenzivnijom dramom koju njeni najžešći protivnici pomalo pretjerano etiketiraju kao sapunicom. Točno je da su likovi neurotični više nego ikad prije, no ima i kvalitetnih trenutaka. Dobar dio vremena odlazi i na pozadinsku priču El Profesora, Berlina i Palerma kroz flashbackove u vrijeme prije oba pothvata. Najslabiji dio serije je treća sezona, sve do njene posljednje epizode i početka četvrte sezone.

Prve dvije sezone same po sebi imaju zaokruženu priču, te se isplate pogledati ako želite znati čime je to serija La Casa de Papel privukla mnoge gledatelje. Ne sjedne li vam dramski dio serije, najbolje je da se tu i zaustavite. U suprotnom, ako vas više od ičega zanima na koje će sve načine El Profesor izigrati španjolsku tajnu službu i policijske snage, vrijedi pogledati i ostatak serije u kojem se nadmudrivanje i dalje nastavlja.

Anketa Glasanje do 7.6.2020. Glasanje zatvoreno

Ukupni broj glasova: