Uber oslobođen odgovornosti za smrt pješakinje u Arizoni

Lanjska nesreća autonomnog automobila sa smrtnom posljedicom uzrokovala je i privremenu suspenziju Uberovog testiranja takvih vozila, ali kaznene odgovornosti kompanije nema

Sandro Vrbanus srijeda, 6. ožujka 2019. u 15:48

Prošlo je nešto manje od godine dana otkako je Uberov autonomni Volvo XC90, za čijim je upravljačem bila testna vozačica, naletio na pješakinju u gradu Tempe u američkoj saveznoj državi Arizoni i usmrtio je. Od tada se dogodilo mnogo toga: Uber je privremeno suspendirao testiranja autonomnih vozila, istrage su pokazale kako je softver automobila prepoznao "prepreku" ali nije zakočio, a doznalo se i kako je testna vozačica u vrijeme nezgode – gledala TV program na svojem mobitelu umjesto da pozornost obraća na cestu.

Također, Uber je obitelji poginule pješakinje Elaine Herzberg isplatio i određenu svotu novca u sklopu izvansudske nagodbe, tako da privatna tužba protiv kompanije nije pokrenuta. Međutim, država Arizona je bila obvezna provesti istragu i otkriti glavnog krivca za ovu nesreću.

Kako se sada doznaje, tamošnji tužitelji objavili su da Uber kao vlasnik i tvorac autonomnog automobila ne snosi kaznenu odgovornost za ovaj događaj. No, kako je policija nesreću okarakterizirala kao onu koja se mogla izbjeći, čini se da bi sva krivnja mogla pasti na leđa nepažljive vozačice koja je u tom trenutku sjedila za upravljačem Volva. Državno tužiteljstvo postupak je vratilo okružnom sudu koji bi sada trebao odlučiti hoće li Rafaela Vasquez kazneno odgovarati za prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom.

Odvojene istrage ovog slučaja još uvijek vode američke organizacije za sigurnost prometa (NTSB) i sigurnosti na autocestama (NHTSA), koje bi, neovisno o ovoj odluci, mogle utvrditi neku dodatnu odgovornost Ubera.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Prijenosni zvučnici priznatih svjetskih brendova!

JBL, MARSHALL, HARMAN/KARDON

Ronis je dom najboljim svjetskim brendovima. Otkrij vrhunski zvuk, uvijek i svugdje. Provjeri ponudu!

Kupi

Prijenosni BT zvučnik

ACOUSTIC ENERGY Aego BT2

Podržava 4.2 i APT-X nisku latenciju, USB punjač i mikrofon za “handsfree” pozive, dvostruki 2,5-inčni driveri, do 36 sati trajanja baterije, snage 40 W RMS.

1.359 kn 2.299 kn Kupi

On-ear BT slušalice

MARSHALL Major III

Legendarni Marshall zvuk s dinamičkim 40mm driverima koji su prilagođeni za poboljšani odziv basova, do 30 sati bežične reprodukcije, kontrolni gumb, odvojivi 3.5mm kabel, 20Hz-20kHz, 32 ohma.

899 kn 1.099 kn Kupi