AI ilustrator DALL·E sada može i proširiti postojeće slike

Osim što je u stanju na temelju tekstualnog opisa stvoriti vlastitu ilustraciju, OpenAI-jeva umjetna inteligencija ima i mogućnost proširivanja zadanih ilustracija, u istom stilu kao original

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. rujna 2022. u 13:03

Manji broj odabranih korisnika u svijetu već sada mogu koristiti napredni, zabavni, ali i kontroverzni sustav umjetne inteligencije DALL·E, čija druga inačica stvara vrlo detaljne i napredne ilustracije na temelju tekstualnog opisa. OpenAI, organizacija koja stoji iza ovog sustava, objavila je kako je on sada unaprijeđen novom mogućnošću – proširivanjem zadanih ilustracija novim sadržajima, izvan okvira postojeće slike.

Zadržava stil, dodaje kontekst

Funkcija je prozvana Outpainting, a oslanja se na isti sustav umjetne inteligencije, no s drugom namjenom. U ovom slučaju sustav prepoznaje stil i kolorit zadane mu slike, pa pokušava stvoriti kontekst oko nje, proširujući je novim detaljima. I to proširivanje moguće je "usmjeriti" tekstualnim zadacima, a rezultat može biti u bilo kojem formatu (tj. omjeru stranica).

Sustav uzima u obzir stil kojim je izvorno djelo načinjeno, poštuje postojeće vizualne elemente te pokušava zadržati originalni slikarski "potpis" i stil. Uz ovaj tekst možete, primjerice, vidjeti njegovu reinterpretaciju slike Djevojka s bisernom naušnicom Johannesa Vermeera iz 1665. godine, kao i kratki timelapse nastanka njezinog proširenja.

Želite li i sami iskušati ovaj sustav, morat ćete se prijaviti na listu čekanja. To možete učiniti na ovom mjestu, a jamstva kada ćete doći na red – nema. Navodno je do sada dobilo pristup preko milijun ljudi s te liste.

Izvorna Djevojka s bisernom naušnicom Johannesa Vermeera
Izvorna Djevojka s bisernom naušnicom Johannesa Vermeera