Airbnb ima tehnologiju za provjeru pouzdanosti gostiju koji unajmljuju objekte

Internetski servis za najam domova i pronalazak smještaja Airbnb koristi se umjetnom inteligencijom kako bi smanjio rizike da gost u objektu bude problematičan

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 6. siječnja 2020. u 07:00

U patentu koji je nedavno javno objavljen, a naziva se "Određivanje pouzdanosti i kompatibilnosti osoba" američki servis Airbnb opisao je metode za automatsko provjeravanje osobina njihovih korisnika. Prije svega tu se misli na osobe koje putem Airbnb-a traže smještaj, što znači da bi u konačnici mogle doći u dom svojih domaćina ili u objekte koje ovi iznajmljuju.

Takve osobe prije svega trebaju biti od povjerenja. No, kako se radi o potpunim strancima, možda i s drugog kraja svijeta, teško ih je unaprijed provjeriti – pa se ova kompanija okrenula umjetnoj inteligenciji.

AI procjenjuje zaslužujete li boraviti u objektu

Automatizirani sustav opisan u patentu koristi se svim dostupnim dokumentima o klijentu, kao što su podaci s Interneta i društvenih mreža, kako bi odredio načine njegovog ponašanja i osobine ličnosti, tj. stvorio njegov osobni profil. Cilj je predvidjeti hoće li neki budući gost u smještaju biti problematičan, pa ako sustav procijeni da netko ima osobine neurotične osobe, doticaja sa zločinima, iskazuje narcizam, makijavelizam ili kakve naznake psihopatskog ponašanja, bit će označen kao nepouzdan.

Drugi pokazatelji potencijalno problematičnih osoba su lažni profili na društvenim mrežama i veze s njima, praćenje raznih stranica koje promoviraju govor mržnje, te objave koje se dovode u vezu s korištenjem alkohola, droga, ili prostitucijom. U slučaju da nekoga ovaj sustav ovako proglasi sumnjivim trebao bi domaćinu dojaviti da je riječ o "nekompatibilnom" gostu.

Iz Airbnb-a su potvrdili da imaju ovakvu tehnologiju, no nisu se izjasnili o tome koriste li je i u kolikoj mjeri.