"Američka AI inicijativa" iz Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu naredbu kojom se žele potaknuti ulaganja i razvoj umjetne inteligencije

Sandro Vrbanus srijeda, 13. veljače 2019. u 06:30

"Nastavak američkog vodstva u umjetnoj inteligenciji od iznimne je važnosti kako bi se očuvala ekonomska i nacionalna sigurnost Sjedinjenih Država", stoji u uvodu nove "AI inicijative" koju je jučer potpisao američki predsjednik Donald Trump. Ovim dokumentom službena Bijela kuća daje naredbu federalnim vlastima da kao svoj prioritet postave razvoj umjetne inteligencije i sposobnosti Amerike da se na tom polju i dalje postavlja kao lider.

Američka AI inicijativa želi osigurati da se sljedeći veliki val inovacija povezanih uz umjetnu inteligenciju događa upravo u SAD-u. Osnovni ciljevi ove inicijative uključuju pružanje podrške i pristupa podacima za one koji se bave AI tehnologijama, promoviranje odgovornog pristupa toj tehnologiji, pripremanje američke radne snage za poslove budućnosti promoviranjem STEM obrazovanja, te prilagođavanje regulatornog okvira kako bi se potaknuo razvoj svih grana industrije povezanih s AI-jem.

Razvijanje američke sposobnosti da iskorištava AI važno je za prosperitet nacije, povećanje sigurnosti te očuvanje američkih vrijednosti. Ovaj vrlo općenit dokument sa sobom ne donosi nikakav detaljniji plan, ali niti ne predlaže nove izvore financiranja za poticanje istraživanja i razvoja umjetne inteligencije – odmah su primijetili kritičari. Predsjednikova izvršna naredba ima tek zadaću usmjeriti vlasti ka AI tehnologijama, ali daje i naputke onima zaduženima za federalni budžet da kao prioritet pri financiranju uzimaju AI i srodne projekte.