Bard je Googleov odgovor na ChatGPT

Eksperimentalni chatbot pogonjen umjetnom inteligencijom i jezičnim modelom za dijalog, LaMDA, dostupan je prvim korisnicima koji će ga testirati

Sandro Vrbanus utorak, 7. veljače 2023. u 06:00

Kada je, krajem prošle godine, javnost dobila pristup alatu ChatGPT, u Googleu su se odmah "upalili svi alarmi" – bilo je jasno da je pred nama novo razdoblje pronalaženja i prezentiranja informacija, domene u kojoj je Google neprikosnoveni vladar već desetljećima. Brže-bolje sadašnje je vodstvo kompanije upomoć bilo pozvalo i osnivače, Larrya Pagea i Sergeya Brina, kako bi što prije i bolje pronašli adekvatan odgovor na prijetnju, koju im je u tom trenutku predstavljao ChatGPT.

I o Googleovoj umjetnoj inteligenciji govorilo se prošle godine, kada je za njezin model LaMDA jedan inženjer tvrdio da je razvio samosvijest, pa je jasno da Google nije odgovor na ChatGPT izradio preko noći. Ipak, trebalo im je oko dva mjeseca da slože nešto, za što mogu tvrditi da je konkurent planetarno popularnom alatu OpenAI-ja. Njihova kreacija naziva se – Bard, a također je riječ o chatbotu, i to zasnovanome na jezičnom dijaloškom modelu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications).

Izravno spojen na web

Cilj Barda jest spojiti širinu svog dostupnog ljudskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću jezičnog AI modela. Za razliku od ChatGPT-a, u stanju je izravno s weba vući svježe podatke te ih koristiti za svoje odgovore.

Bardova umjetna inteligencija sažimat će ono najvažnije s weba na način koji to korisnik zahtijeva, pa Google planira njegovu snagu iskoristiti i za poboljšanje rezultata svojeg glavnog proizvoda, internetske tražilice. Ona bi u skorijoj budućnosti trebala ne samo nuditi rezultate pretraživanja Interneta s linkovima, već dati i svoje "viđenje" odgovora.

Za sada samo za odabrane

Bard je od sada dostupan uskom krugu korisnika, koji će im pomoći u dodatnim testiranjima, a široj javnosti bit će predstavljen i otvoren u narednim tjednima, poručili su iz Googlea. Isprva je lansiran manji i "lakši" model LaMDA-e, koji koristi manje računalne snage, kako bi ga što više ljudi moglo iskušati i dati povratne informacije. One će biti iskorištene, zajedno s Googleovim internim testiranjima, kako bi Bardovi odgovori bili što kvalitetniji, točniji i utemeljeni na činjenicama iz stvarnog svijeta.

Bard unutar tražilice, kažu - uskoro!
Bard unutar tražilice, kažu - uskoro!

Iz Googlea poručuju kako su svjesni da će umjetna inteligencija transformirati njihove proizvode, ali i živote ljudi, pa naglašavaju da im je misija biti hrabrima, inovativnima, ali i odgovornima u donošenju moćnih AI alata u javnost. Najavili su da će sličnih rješenja, poput Barda, biti još u narednim tjednima i mjesecima, ali i da će svaki potez biti usklađen s etičkim principima, napisanima prije nekoliko godina te sažetima na ovom mjestu.

Osim objave o pokretanju ograničenog pristupa Bardu, Google je istodobno najavio i dodatnu AI ofenzivu. Uložit će u kompaniju koja razvija još jednog izravnog konkurenta ChatGPT-u, Anthropic, više od 300 milijuna dolara, za što će dobiti 10% vlasničkoga udjela. Anthropic će svoje sustave ubuduće razvijati na Googleovom cloudu, kao što to OpenAI čini na Microsoftovom Azureu, pa je izgledno da nam se sprema još jedan "rat" Googlea i Microsofta, ovoga puta za prevlast na području umjetne inteligencije.

Više o svemu trebali bismo doznati već u srijedu, za kada je Google zakazao konferenciju za javnost. Ona će se održati 8. veljače u 14:30 sati u Parizu, a bit će prenošena i uživo putem YouTubea.