ChatGPT sada ima anonimni način rada koji ne sprema povijest razgovora korisnika

'Kretat ćemo se sve više i više u tom smjeru davanja prioriteta privatnosti korisnika s ciljem da su modeli super usklađeni: rade ono što vi želite', rekli su iz OpenAI-ja.

Martina Salvaro srijeda, 26. travnja 2023. u 16:55

OpenAI uvodi incognito mod za svoj chatbot ChatGPT koji ne sprema povijest razgovora korisnika niti je koristi za poboljšanje svoje umjetne inteligencije. Startup sa sjedištem u San Franciscu također je rekao da planira uvesti pretplatu na 'ChatGPT Business' s dodatnim kontrolama podataka.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se počelo raspravljati o tome na koji točno način ChatGPT i drugi chatbotovi upravljaju stotinama milijuna korisničkih podataka, koji se obično koriste za poboljšanje ili treniranje umjetne inteligencije.

Blokiran u Italiji

Talijanski regulator za zaštitu podataka privremeno je blokirao pristup ChatGPT-u i pokrenuto istragu zbog, kako kažu, ilegalnog prikupljanja osobnih podataka i neprovjeravanja dobi maloljetnika. OpenAI može nastaviti s uslugom ako ispuni zahtjeve kao što je davanje alata potrošačima za prigovor na obradu njihovih podataka. Italija nije jedina zemlja, Francuska i Španjolska također su počele preispitivati ​​uslugu.

Mira Murati, tehnološka direktorica OpenAI-ja, rekla je da je tvrtka u skladu s europskim zakonom o privatnosti i radi na uvjeravanju regulatora. Dodala je kako nove značajke nisu proizašle iz talijanske zabrane ChatGPT-a već iz višemjesečnog nastojanja da se korisnici stave 'na vozačko mjesto' u pogledu prikupljanja podataka.

Privatnost na prvom mjestu

'Kretat ćemo se sve više i više u tom smjeru davanja prioriteta privatnosti korisnika s ciljem da su modeli super usklađeni: rade ono što vi želite', rekla je Murati.

Nicholas Turley iz OpenAI-ja usporedio je novu značajku s anonimnim načinom rada internetskog preglednika. Naglasio je kako će tvrtka i dalje zadržati razgovore 30 dana kako bi pratila zlouporabu prije nego ih trajno izbriše.