Googleov AI može povećati točnost dijagnoze karcinoma

Studija koju je proveo Google pokazuje kako njihov sustav umjetne inteligencije bilježi 5-10% manje netočnih dijagnoza od ljudskih liječnika

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. siječnja 2020. u 19:53

Googleov sustav umjetne inteligencije DeepMind testiran je u stvarnim uvjetima na velikom uzorku snimaka digitalne mamografije i pokazao je da u određenim situacijama može bolje uočiti rane znakove nastanka karcinoma dojke od liječnika. Sustav je prvo treniran na preko 90 tisuća mamografskih fotografija, da bi kasnije bio evaluiran na njih 28 tisuća u Ujedinjenom Kraljevstvu i SAD-u.

U konačnici je test pokazao da ovako treniran sustav automatizmom može dijagnosticirati karcinom dojke nešto točnije nego to mogu učiniti ljudi. Finalni rezultat ove studije kaže da je AI sustav imao 1,2% (u UK) te 5,7% (U SAD-u) manji broj lažno pozitivnih dijagnoza. Isto tako smanjen je broj lažno negativnih dijagnoza za 2,7% u UK te za čak 9,4% u SAD-u.

Točniji, a s manje ulaznih podataka

Ovaj rezultat dodatno ide u korist AI sustava jer je njemu za postavljanje dijagnoze bilo dostupno manje podataka nego liječnicima. Oni su na raspolaganju imali povijesti bolesti i ranije snimljene mamografske snimke, dok je Googleov DeepMind svoje zaključke donosio tek na temelju najnovije snimke. Znanstveni rad proizašao iz ove studije objavljen je u časopisu Nature.

Iz Googlea kažu da nastavljaju s istraživanjima, dodatnim kliničkim studijama te ishođenjem regulatornih dozvola kako bi njihov dijagnostički sustav u budućnosti mogao biti na raspolaganju liječnicima za donošenje točnijih dijagnoza.