IBM-ov Watson u službi AI arheologije

Superračunalo Watson pomoglo je u pronalaženju novih geoglifa poznatih kao Nazca linije u pustinjama Perua

Sandro Vrbanus utorak, 19. studenog 2019. u 14:45

U peruanskoj jugozapadnoj pokrajini Nazca nalazi se istoimeni pustinjski plato na kojem se vide takozvane Nazca linije – ogromni crteži (geoglifi) koji se prostiru preko 450 km². Znanstvenici vjeruju kako su isti nastali u razdoblju od 5. stoljeća prije Krista pa sve do 650. godine. Ovaj lokalitet upisan je i u UNESCO-v popis mjesta zaštićene svjetske baštine.

Prvi puta Nazca linije su primijećene 1927. godine. Duboke su samo par centimetara, a nastale su vrlo vjerojatno prevrtanjem crvenkastog kamenja i razmicanjem postojećeg crnog kamenja, što je otkrivalo bijelo tlo ispod tamnog površinskog sloja. Nije sasvim sigurno čemu su svi ovi crteži služili, no pripisuju se određenim religijskim ritualima i vjerovanjima naroda Nazca, a moguće je da su imali i astronomsku svrhu.

Zbog veličine crteža moguće ih je vidjeti tek s obližnjih brežuljaka ili pak na fotografijama iz zraka, a kroz godine otkrivane su brojne nove linije i kompleksniji crteži. No, otkrića novih sežu sve do današnjih dana.

Umjetna inteligencija stiže u pomoć

Najnovije istraživanje koje se tiče ovog arheološkog lokaliteta dolazi s japanskog sveučilišta Yamagata, a obavljeno je uz pomoć IBM-a i njihovog superračunala Watson. Arheolozi su snimke terena iz Perua ubacili u sustav umjetne inteligencije pogonjen Watsonom kako bi preciznije locirali do sada nepoznate crteže.

Jedan od najzanimljivijih "novih" geoglifa je ovaj čovjekoliki lik veličine 4x2 metra
Jedan od najzanimljivijih "novih" geoglifa je ovaj čovjekoliki lik veličine 4x2 metra

U konačnici, AI tehnologija je analizom detaljnih fotografija i zračnih laserskih 3D mjerenja otkrila čak 142 nova geoglifa koji prikazuju ljude i životinje te do sada neotkrivenih linija za koje se pretpostavlja da su služile kao putokazi drevnim stanovnicima ovog područja. Najmanji novootkriveni crtež dug je manje od 5, dok najveći mjeri preko 100 metara. Većina ih je stara oko 2.000 godina.

U analizi je korišten i IBM-ov PAIRS Geoscope, platforma za manipuliranje velikim setovima geoloških podataka. Znanstvenici najavljuju da će istim tehnologijama nastaviti mapirati regiju Nazca kako bi dobili potpunu kartu njezinih crteža.