Meta planira monetizaciju umjetne inteligencije: Besplatno u početku, premium verzija uz plaćanje

Meta bi uskoro mogla naplaćivati svoje AI usluge. Trenutno su chatbotovi besplatni, ali planira se uvođenje premium verzije, optimizaciju oglašavanja i brži razvoj novih AI servisa sve kako bi umirila nervozne ulagače

Ivan Podnar nedjelja, 26. svibnja 2024. u 07:02
Metina zgrada MPK 20  u Menlo Parku, Kalifornija 📷 Izvor: Meta
Metina zgrada MPK 20 u Menlo Parku, Kalifornija Izvor: Meta

Prema internom dokumentu koji je pribavio The Information, vjerojatno je da će Meta naplaćivati servise umjetne inteligencije ali i dodavati nove. Za sada, chatobotovi su besplatno ukomponirani u Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp i verziju pametnih naočala Ray-Ban. Svi njihovi konkurenti, Google, Microsoft, OpenAI i Anthropic nude pretplatu od 22 eura ili 20 dolara mjesečno za svoje chatbotove i uključuju prioritetni pristup tijekom visokog opterećenja i integraciju s nekim aplikacijama.

U internoj objavi, Ahmad Al-Dahle, potpredsjednik Metine generative AI grupe, nazvao je premium verziju "potrošačkim oblakom". To sugerira da će Meta naplaćivati onima koji koriste sofisticiraniju verziju chatbota, koji bi zahtijevao više računalne snage.

Agenti za monetizaciju

Međutim, ovo curenje informacija dodatno razotkriva Metine planove o monetizacije umjetne inteligencije. Dokument otkriva na čemu trenutno rade njihovi developeri. Dokument spominje "agente za monetizaciju" koji bi potencijalno mogli optimizirati oglašavanje na Metinim platformama. Također, da bi se što brže razvijali novi servise, radi se na "developerskom agentu", koji bi pomagao u programiranju, slično postojećim alatima poput GitHub Copilota.

Strateška reorganizacija

Već je objavljeno da Meta planira potrošiti 40 milijardi dolara u ovoj godini uglavnom, za razvoj AI proizvoda i servisa. Čini se da je Meta pomalo u žurbi da počne zarađivati kako bi se ova enormna svota nekako počela isplaćivati i time umirila nervozne ulagače. Za sada, od LLM-a se ne zarađuje jer Meta nudi osnovne AI modele poput Llame besplatno i po tome se bitno razlikuje od konkurenta Googlea i Microsofta.

Očito je shvaćeno da se interno treba drugačije reorganizirati, pa je grupa koja se bavi razvojem umjetne inteligencije podijeljena na dva time: jedan koji će se isključivo baviti daljim razvojem AI-a, kao na primjer, LLM-ovima poput Llame a drugi koji će biti fokusiran na krajnje korisnike i njihove Ai potrebe na društvenim mrežama. Ova reorganizacija je drugo veće restrukturiranje Metaine AI grupe od njezina osnivanja u veljači 2023. godine.

Meta Verified

Tradicionalno, Meta je svoje osnovne platforme poput Facebooka, Instagrama i WhatsAppa nudila besplatno, ostvarujući prihod prvenstveno kroz oglašavanje. Međutim, nedavne inicijative sugeriraju potencijalni pomak prema raznolikijem izvoru prihoda. Primjeri uključuju pretplate za pristup bez reklama koje su pokušane u Europi i "Meta Verified", uslugu koja nudi provjeru identiteta za mjesečnu naknadu. Razvijanje premium verzije Meta AI mogao bi biti još jedan korak u tom smjeru, što ukazuje na to da Metini napredni AI servisi u budućnost neće biti besplatni.