Yann LeCun i budućnost AI-a: LLM-ovi neće dosegnuti ljudsku inteligenciju

Yann LeCun je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i glavni znastvenik Mete, ima radikalno drugačiji pristup razvoju umjetne inteligencije od onoga što se trenutno radi

Ivan Podnar četvrtak, 23. svibnja 2024. u 00:29
📷 Autor: Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay / CC BY-SA 2.0
Autor: Jérémy Barande / Ecole polytechnique Université Paris-Saclay / CC BY-SA 2.0

Kompaniju Meta ne smatra se jednim od glavnih razvijatelja AI modela, javnost ih  doživljava poglavito kroz prizmu društvenih mreža u njenom vlasništvu. Nju trenutno zasjenjuju OpenAI, Microsoft I Google kad je riječ o umjetnoj inteligenciji. Ipak, Meta je druga kompanija po redu, iza Googlea, po broju izdanih LLM modela. Prošle godine bilo ih je 11, Google je brojniji s 18.

Ulaganja 40 milijardi dolara

Velika su ulaganja u infrastrukturu umjetne inteligencije (AI), uključujući podatkovne centre, dizajn čipova i istraživanje i razvoj. Predvidja se ukupno na to potrošiti 40 milijardi dolara, što je povećanje od 5 milijardi dolara u odnosu na prošlu 2023.godine. Prošlog mjeseca Meta je izgubila gotovo 200 milijardi dolara vrijednosti na Wall Streetu kada je CEO Mark Zuckerberg obećao povećati potrošnju i pretvoriti grupu društvenih medija u "vodeću tvrtku za umjetnu inteligenciju na svijetu", prestrašivši investicijske fondove zabrinute zbog rasta troškova s nepredvidivim potencijalnim prihodima.

Radikalno drugačiji pristup

Zato je važno znati što o umjetnoj inteligenciji razmišljaju i planiraju Metini znanstvenici i općenito, trebamo li se plašiti da će jednog dana umjetna inteligencija zagospodariti ljudima. Tko bi to mogao najbolje odgovoriti na ta pitanja ako ne Yann LeCun, glavni znanstvenik umjetne inteligencije u kompaniji Meta i jedan od potpredsjednika. LeCun je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za umjetnu inteligenciju i dobitnik Turingove nagrade. On je pred dvije godine sročio program umjetne inteligencije u Meti i tako odredio pravac koji ce se razvijati umjetna agencije u Meti..

Pred nekoliko dana dao je intervju Financial Timesu, a naslov kojim je opremljen tekst izazvao je odmah pažnju. Naslov glasi: „Šef AI Mete kaže da veliki jezični modeli neće dosegnuti ljudsku inteligenciju“.

Dakle, znanstvenik koji dobro zna o čemu govori, ne vjeruje da će veliki jezični modeli (LLM-ovi) poput ChatGPT-a ikad postići ljudsku inteligenciju. Umjesto toga, zalaže se za radikalno drugačiji pristup, nazvan "modeliranje svijeta", koji bi na kraju mogao dovesti do strojeva s ljudskom inteligencijom.

LLM-ovi imaju ozbiljna ograničenja

LeCun tvrdi da LLM-ovi imaju ozbiljna ograničenja. Ne razumiju logiku, fizički svijet, nemaju trajnu memoriju i ne mogu planirati. Stoga ih smatra neadekvatnim za postizanje umjetne opće inteligencije (AGI). Rekao je da je današnja evolucija LLM-ova površna i ograničena, a modeli uče samo kada developeri interveniraju kako bi ga obučili, umjesto da umjetna inteligencija dođe do zaključka organski poput ljudi.

Današnja evolucija LLM-ova površna i ograničena, a modeli uče samo kada developeri interveniraju

Njegova vizija "modeliranja svijeta" uključuje izgradnju sustava umjetne inteligencije koji mogu razviti zdrav razum i naučiti funkcionirati u svijetu na sličan način kao i ljudi. To bi zahtijevalo da AI sustavi mogu učiti iz iskustva, razumjeti uzročnost i planirati za budućnost. 

Metin Fair laboratorij

LeCun vodi tim od oko 500 ljudi u Meta's Fundamental AI Research (Fair) laboratoriju gdje se testiraju različite ideje za postizanje inteligencije na ljudskoj razini jer "u tome postoji mnogo neizvjesnosti i istraživanja, pa ne možemo reći koja će uspjeti ili ne.“ LeCunov tim „hrani“ sustave satima videa i namjerno izostavlja neke dijelove, a zatim nagovara AI da predvidi što će se dalje dogoditi. Time se želi oponašati kako djeca uče pasivnim promatranjem svijeta oko sebe. Također je rekao da Fair istražuje izgradnju "univerzalnog sustava kodiranja teksta" koji bi omogućio sustavu obradu apstraktnih prikaza znanja u tekstu, koji se zatim mogu primijeniti na video i audio.

Dugoročno, LeCun vjeruje da će tehnologija napajati AI agente s kojima korisnici mogu komunicirati putem nosive tehnologije, uključujući proširenu stvarnost ili "pametne" naočale i "narukvice" za elektromiografiju (EMG).

Sumnje

Neki stručnjaci sumnjaju u izvedivost LeCunove vizije. Istaknuto je da je zdrav razum dugoročan problem u umjetnoj inteligenciji i da je teško tome podučiti modele. Bivši zaposlenici njegovog laboratorija izjavljuju da je to samo "napuhano" i nema supstance u rome što oni rade.